Lenti

2014.07.16. 13:40

Elszántság és tudásvágy jellemzi a lenti Nefejelcs Dalkört

Lenti - A folyamatos fellépések mellett országos megmérettetésen is kipróbálták magukat a Nefelejcs Dalkör tagjai.

Korosa Titanilla

Nemrég a negyedik alkalommal megrendezett Országos Nyugdíjas KI-MIT-TUD? döntőjében szerzett kiemelt arany minősítést a dalkör, melynek tagjai zeneszerető nyugdíjasok. A népdalosok versenyére, melyen másodszor vettek részt, 136 népdalos csoport jelentkezett országszerte, a nemrég Keszthelyen megrendezett döntőbe végül összesen 31 dalkör jutott be, a lentieken kívül további négy szerzett kiemelt arany minősítést. A lentiek Vajda József gyűjtéséből zalai népdalcsokrot adtak elő a megmérettetésen.

- Nagyon örülünk ennek az elismerésnek, hiszen szeretünk énekelni, jól érezzük magunkat együtt, ezt a többiek nevében is mondhatom - foglalta össze a lényeget a Nefelejcs Dalkörről Kulcsár Ferencné, a kórus egyik alapító tagja többen utoljára gyerekként énekeltünk, mielőtt megalakult volna a kórus.

Tóthné Piros Ilona a dalkör vezetője 2012-től dolgozik együtt a tagokkal.

- A próbák is jó hangulatban telnek, előtérbe helyezzük a pontos, precíz, aprólékos gyakorlást, ami az esti órákban néha kicsit nehezebb, de az elszántság és a tudásvágy átsegít minket. Fontos az együttes hangzás és a tiszta intonáció. Eddig Horváth Károly, Vajda József és Várnai Ferenc gyűjtéseiből válogattunk népdalokat fellépéseinkre.

Nefelejcs Dalkör a színpadon. Öt esztendeje alakult a csoport, azóta töretlenül halad előre (Fotó: Kósa Róbert)

Fennállásuk tulajdonképpen csak néhány évre nyúlik vissza, hiszen 2011 decemberében a Civil Nyugdíjas Klub keretein belül jött létre a népdalkör, következő évben jelentkeztek első alkalommal a Ki Mit Tud felhívásra, melyre a kórus korábbi vezetője, Magyar Anna pedagógus készítette fel őket. Így foglalja össze a közös munkát.

- Kezdetben tízen voltunk, majd az első országos versenyen való szereplést követően páran kiléptek, helyükbe újak érkeztek, vagyis újjáalakultunk és kilencen folytattuk tovább - mesélte Molnár Lászlóné, aki szintén a kezdetektől tagja a dalkörnek. A jelenlegi kórusvezetőnkkel, Tóthné Piros Ilonával Kocfán Józsefné nyugdíjas pedagógus hozott össze minket, mikor vezető nélkül maradtunk, így sikerült tovább folytatnunk a munkát. Idén április óta működünk önálló dalkörként.

Azóta rendszeresen szerepelnek a városi és a környékbeli települések rendezvényein, de már többször részt vettek Lovászban a Nyugdíjas Klubok Találkozóján is. Fellépéseiket a városi könyvtár munkatársai is segítik, hiszen a közeli települések programjaira a közművelődési intézmény programajánlója alapján hívják meg a dalkört.

- Példaképpen képviseljük szerepléseinkkel a város és a városkörnyék kulturális rendezvényeit, falunapjait. A jövőben repertoárunkat bővíteni kívánjuk vasi népdalcsokorral is, amit Balás Endre nyugalmazott zenetanár állított össze Békefi Antal népdalaiból - tette hozzá mindehhez Tóthné Piros Ilona.

Nagy örömükre szolgál, mondta még hogy a működésükhöz segítséget nyújt az önkormányzat is, a fellépő ruhájukat például a városi pályázat keretében sikerült beszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!