Lenti

2014.01.21. 20:13

A kultúra a kötődést segíti elő

Lenti - Ragyogás címmel mutatta be megzenésített versekből álló műsorát a művelődési központban az Énekmondó együttes. Lentiben így ünnepelték a magyar kultúra napját.

Gyuricza Ferenc

A kedd esti műsort megelőzően a város polgármestere, Horváth László mondott beszédet, melyben többek között arra is kitért, hogy Lenti idén ünnepli várossá nyilvánításának 35 éves jubileumát, s ennek apropóján egy tartalmas programsorozatot állítottak össze. Ennek az éves programsorozatnak olyan rendezvényei lesznek, mint az újra felélesztendő Kerka Menti Kulturális Napok vagy Lenti nyár, aminek keretében a turisztikai főszezonban 13 héten keresztül, minden pénteken este valamilyen zenés programmal várják az érdeklődőket a város központjába.

 

– Ez a nap minden évben alkalom arra, hogy fejet hajtsunk azok előtt, akik munkásságukkal hozzájárultak megmaradásunkhoz – utalt a magyar kultúra napja apropóján a művelődés, az oktatás, valamint a kulturális élet nagyjaira a polgármester, majd a továbbiakban arról szólt, hogy a ránk maradt kulturális örökséggel felelősséggel kell bánni, hiszen azt az utánunk következő nemzedékeknek is tovább kell adnunk.

– A magyar kultúra kincseinek jó része már csak szellemi és tárgyi örökség – folytatta Horváth László. – Könyvekben, kottákban, hagyományok szintjén létezik, de ezek az értékek várják, hogy gyermekeink megismerjék őket. De vannak új irányzatok, törekvések, eredmények és művek, melyet említhetünk és ajánlhatunk, továbbá büszkék is lehetünk rájuk. Ugyanakkor a kultúra nemcsak a kötődést segíti, nemcsak identitásképző, hanem óriási gazdaság- és társadalomfejlesztő erő is.

Beszéde végén a város önkormányzati vezetője arra tért még ki, hogy a magyar kultúra napjának arról is szólnia kell, hogy a kulturális intézményrendszer dolgozói, tehát az e területen tevékenykedők munkáját elismerjék a közösség tagjai, vezetői, ugyanakkor kultúra természetesen nem létezhet az értő és élvező közönség nélkül sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!