Lenti

2013.11.14. 17:35

Hagyományápolás már három évtizede

Lenti - Fennállása harminc éves jubileumát ünnepli ez évben a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubja.

Gyuricza Ferenc

Az évforduló kapcsán tartott ünnepi közgyűlésen nemcsak az alapítás körülményeiről emlékeztek meg, de az azóta folytatott tevékenységüket is számba vették. A jelenleg 72 fős tagsággal működő, ezáltal Lenti egyik legnagyobb civil közösségét alkotó szervezetet a honvédségtől, rendőrségtől. tűzoltóságtól, továbbá az egykori határőrségtől nyugállományba vonult hivatásosok és közalkalmazottak hozták létre még 1983-ban. Céljuk a honvéd hagyományok ápolása és az érdekvédelem, a város közösségi életében való részvétel, valamint a tagság számára egyéb szabadidős programok biztosítása volt. Ezen önként vállalt feladatokat részben a tagság által befizetett összegekből, részben támogatásokból, illetve különböző pályázati források révén tudták, illetve tudják ma is teljesíteni. A klubnak köszönhető többek közt a Magyar Honvédség 26. Gépesített Lövészdandára névadója, Bottyán János kuruc generális egykor a zajdai laktanyában álló, jelenleg az Átkötő úton található szobrának gondozása. A közösség újíttatta fel az elhunyt katonák tiszteletére állított emlékművet, illetve kezdeményezte a néhai '48-as honvéd, később országgyűlési képviselő Molnár Pál bagladi sírjának felújítását is.

Barta Ödön: Kapcsolatrendszerünk igen szerteágazó. Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Barta Ödön számolt be, aki immár 22 éve látja el a klub vezetőjének feladatait. Az elnök azt is kiemelte: a lenti civil szervezet egyik alapítója a 27 tagszervezetettel felálló Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, ezáltal kapcsolatrendszere igen szerteágazó. Mindennek a jubileumi közgyűlés is bizonyítékát adta, a lenti klub vezetőjének az évforduló tiszteletére számos társszervezet képviselője nyújtott át emléklapot, plakettet vagy ajándékot.

Barta Ödön a sikerek mellet a gondokról is szólt. Mint mondta, az elmúlt három évtized alatt már 43 klubtagjuk távozott az élők sorából. A szervezet egyik kiemelt feladatának tartja emlékük méltó ápolását. Nehézséget jelent továbbá, hogy a civil szervezet nem rendelkezik önálló helyiséggel, az összejöveteleiket ezért rendszerint a városi művelődési központban, illetve az egyik vendéglátóhelyen kénytelenek megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!