Lenti

2012.04.19. 17:53

Fórum Lentiben: munkahelyekről és turizmusfejlesztésről érdeklődtek

Lenti - Szerteágazó, az élet sok területén aktuális kérdésekkel, kérésekkel fordultak a város lakói szerdán délután, a könyvtárban megrendezett Lakóhelyünk fórumon megjelent önkormányzati és intézményvezetőkhöz.

Hajdu Péter

Többen is örömüket fejezték ki a megújuló főtér és művelődési ház kapcsán. Mint Paksa Tibor, aki ezt követően a piac áldatlan helyzetének rendezését kérte, továbbá más sikeres fürdőhelyek példájára, gyógyszálló létesítését javasolta a turizmus fellendítése érdekében.


Berta Róbert a munkahelyek teremtésére tett korábbi ígéretére emlékeztette Horváth László polgármestert, s kérdezte, a testvérvárosi kapcsolatokkal lehet-e javítani a jelenlegi helyzeten? Továbbá a város korábbi kötvénykibocsátása kapcsán érdeklődött, mire fordították azt a hitelt? Horváth László biztosította, első számú feladatnak tekinti ma is a munkahelyteremtést. De példaként említette a környező városokat, a szlovéniai Lendván is jóval nagyobb a munkanélküliség mint Lentiben, 20 százalék körüli. Mint mondta, ma az is eredmény, ha meg tudják tartani a meglevő munkahelyeket. Viszont a 24 város kooperációból kialakuló, európai területi társulás megalakításához lehet e téren reményeket fűzni a nyugati határ mentén, ha ez az együttműködés utat nyit a strukturális alapok pályázati lehetőségeihez. A kötvények kapcsán pedig a városban eddig lezajlott számos fejlesztést sorolt a városvezető. Mint elhangzott, a piac áthelyezése a belvárosi rekonstrukcióval függ össze, s költségvetési feltételei lesznek az egyébként napirenden levő fejlesztésének. Mindezen túl rengeteg téma merült fel, a kerékpárutak és egyéb utak folyamatban levő kátyúzásától a volán váróterem nyitva tartásáig, de arra is választ kaptak, hogy családon belüli botrány esetén mikor léphet közbe a rendőr.

Egy javaslat szerint kicsit szét kellene húzni a két gyógyszertár megegyező nyitvatartási idejét, ami persze az üzemeltetőkön múlik. A polgármester válasza szerint - aki egyébként a kérdések kilencven százalékát magára vette és reagált rájuk - Lenti-hegy nem lesz önálló költségvetési fejezet a közeljövőben. Legfeljebb, ha a lélekszám növekedés alapján településrészi önkormányzata lesz valamikor. Az estébe nyúló fórumnak köszönhetően többek között lépés várható a gördeszkás, görkorcsolyás fiatalok érdekében is, akiknek most az utcán kívül nincs állandó gyakorlóhelyük.


Valaki felvetette, a gondozási központ miért nyújt támogatott ellátást, ápolást a jómódú időseknek is. Hangos helyeslés kísérte a választ, miszerint jövedelem alapján nem szabad senkit megkülönböztetni, a legkülönbözőbb élethelyzetekről van szó. Csupán a gondozottaknak kivitt ebéd ára igazodik némileg az anyagi háttérhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!