Lenti

2009.10.20. 02:30

Bajban a segítségnyújtás

Tormafölde - A Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat működésével kapcsolatos problémákról is tárgyalt legutóbbi ülésén a lenti többcélú kistérségi társulás. A finanszírozási nehézségekhez közel 1,4 millió forint normatívakiesés vezetett.

zaol.hu

A települési szövetség a fenti összegtől azért esett el, mert a két önként vállalt feladat - a családsegítés és a házi segítségnyújtás - közül utóbbinak teljes egészében nem tud megfelelni. A problémát az okozza, hogy Gutorfölde, Páka és Csömödér térségében nem sikerült a feladatellátásra úgy társulási megállapodást kötni, hogy az a törvényi minimumlétszámot (háromezer lakost) lefedje. Így nemcsak a házi segítségnyújtáshoz igényelhető kiegészítő normatíváról, hanem az érintett falvakban a családsegítés után járó összegről is le kell mondania a kistérségi társulásnak. A pontos számítások alapján ez az összeg a 320 forint/fő normatíva alapján 1 millió 370 ezer forintot tesz ki.

- Idén a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően sikerült a problémát áthidalnunk, de a következő évben már komoly nehézségeink keletkezhetnek a működésben - mondta Bujdosóné Bagó Judit, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat vezetője. - Még keressük a megoldást, a lehetséges kiutat azonban továbbra sem látjuk.

A többcélú kistérségi társulás fennmaradásának alapfeltétele, hogy az ötvenegy települést tömörítő szövetség továbbra is ellásson két önként vállalt feladatot. Ez az egyik oka annak, hogy a házi segítségnyújtás intézményét szeretnék tovább működtetni, de az aprófalvas és egyre inkább elöregedő térségben amúgy is szükség van a szociális gondoskodás e formájára. Az említett mikrotérségek is fontosnak tartják egyébként ezeket a célokat, a nézetkülönbségek a szervezeti formát illetően merültek fel, ezért nem tudták a háromezer főt meghaladó társulást létrehozni.

A helyzet feloldása érdekében a társulási tanács elnöke, Nógrádi László lenti polgármester azt javasolta, hogy a közeljövőben kistérségi szinten, jegyzői kollégium keretében vizsgálják meg a lehetőségeket. Azért is érdemes volna egyeztetni - tette hozzá -, mert a jövőben akár a nappali ellátás területén is lehetősé-get látnak egy eddiginél átfogóbb szolgáltatás bevezetésére, amihez pedig szintén igényelhető lenne állami normatív támogatás.

A társulási tanács ülésén természetesen egyéb témákról is szó esett, többek közt két pályázat benyújtásáról döntöttek az illetékesek. Egyrészt négymillió forintot igényelnek a kistérség egységes turisztikai térképének elkészítéséhez, valamint támogatást kérnek a települési szövetség már meglévő, de elavult területfejlesztési tervének aktualizálásához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!