Kultúra

2011.11.13. 10:52

Gulyás Hermann Sándor: Minden a színpad felé terelt

Játszik és színdarabot ír, ha módja van rá, rendez, ha úgy adódik, kőműveskanalat vesz a kezébe. Legtöbbször úton van, beszélgetésünkre is a vasútállomásról érkezett Gulyás Hermann Sándor, a Hevesi Sándor Színház művésze.

zaol.hu

Első zalaegerszegi feladata tulajdonképpen egy beugrás, a Mennyből a hulla című előadásban Juan szerepét vette át Kanda Pál színművésztől.

- Belecsöppenni egy már összeszokott csapatba: nyilván sokféle érzés kavarog  az emberben ilyenkor.

- Nem ez az első beugrásom, de ez mindig komoly kihívás - fogalmazott Gulyás Hermann Sándor. - Nehéz, mert nem előzi meg egy hagyományos, a rendezővel folytatott "átbeszélés", kimarad az olvasópróba, a hathetes  próbafolyamat. A többiek már megszoktak egy figurát, egy mozdulatsort, egy hangsúlyt, egy tekintetet és akkor jön valaki más, akit persze mindig szeretnek, segítenek a kollégák. Számomra is mindenki új, ismeretlen volt, de gyakorlatilag az első próba után megszűnt az aggodalmam. Úgy fogalmaztam meg Sztarenki Pál művészeti vezetőnek, hogy jelen pillanatban 60-40 százalékos a figura, vagyis nagyobb részben még abból áll, amit Kanda Pali és a rendező Radó Denise épített fel, a kisebb rész az, amit én tettem hozzá.

A fiatal színésznek lesz lehetősége rá, hogy gyorsan megismerje a társulatot, hiszen december elejétől már próbál a Szigliget című darabban, aztán a Footloose és az Illatszertár következik. Gulyás Hermann Sándor számára egyébként hamar kiderült, milyen mesterség vonza: volt tagja amatőr színjátszó csoportnak, zenei általános iskolába járt - tizenkét éven át zenélt, a trombitával, a harsonával és a szájharmonikával kötött szorosabb barátságot -  és  versenytáncolt, ha nem is profi szinten.

- Gyakorlatilag minden jelen volt az életemben, ami a színpad felé terelgetett - összegzett. - Felvételiztem, a Gór Nagy Mária Színitanodába rögtön fel is vettek.

Az ország több városában játszott már, Székesfehérvár, Tatabánya, Komárom, Szolnok, Budapest egyaránt szerepel a listán. Forgatott is,  a Casino című magyar filmsorozat egyik főszereplőjeként ismerhették meg a nézők. Zalaegerszegi feladatai  mellett mostanság  Martin McDonagh Piszkavas című színművében a budapesti  RS9 Színházban és az Aida című musicalban látható, hallható.

- Rendezett is. Ez a fajta munka mennyire foglalkoztatja?

- Az igazság az, hogy egyre jobban érdekel - felelte, majd mesélt az előzményekről:  Tanítottam a Karaván Művészeti Egyesületnél, ahol hátrányos helyeztű fiatalok felzárkóztatása a fő cél. Volt egy osztályom, velük dolgoztam a Szentivánéji álom című Shakespeare-művön. A mesteremberek jelenetét csináltuk, azt rendeztem, illetve nem is én, mert annyira a sajátjáknak érezte a társaság, hogy szinte csak térképet adtam a kezükbe...

Az Instant című táncelőadás rendezése is a nevéhez fűződik, mint mesélte, egy egészen furcsa, sajátos  próbafolyamat alakult ki a két táncos és közte: nem ő készítette a koreográfiát, de mégiscsak ő insturálta a táncosokat. Végül a prágai nemzetközi megmérettetésen a két díj egyikét ők hozták el. Írt is, méghozzá színdarabot Oláh Ibolyának Edit Piaf életéből. Egyedül látott munkához, aztán, amikor a Piafról szóló rengeteg  könyvön, filmen átrágta magát és megszületett a váz, segítségül hívta  Noel Péter forgatókönyvíró barátját. Elkezdődött a próbafolyamat is, ám pénzhiány miatt abbamaradt a munka.

- De nem mondtunk le róla... - jegyezte meg.

- Jut ideje a magánéletre?

- Igen. Van barátnőm, van egy gyönyörű vizslám, Samu... Valahogy megtanultam leválasztani a munkáról, a színházról a magánéletet. Talán azért, mert amikor 21 évesen Fehérvárra kerültem, csak a színházról szólt az életem, ám egy idő után éreztem, ha ez így marad, minden más eltűnik az életemből, ami még fontos számomra.  Lényeges a civil tevékenység is. Tegnap például bútort szereltem, de most is itt van a táskámban a kőműveskanál, egy kis lakásfelújításba fogok... Gépésztechnikus végzettségem van, mert apám annak idején azt mondta, amivel amúgy egyetértek, ne gimnáziumi érettségim legyen, mert akkor az egyetemen minden kezdhetek előlről. Azt láttam, hogy apu szinte mindenhez ért, ez tetszett,  így lettem gépésztechnikus. Az osztályban 27 fiú volt, de nem lógtam ki azzal, hogy színjátszó csoportba jártam. Sőt, amikor negyedikesek lettünk, közösen csináltunk színházi előadást...

Tiszaújvárostól Zalaegerszegig

Gulyás Hermann Sándor az ország másik szegletéből, Tiszaújvárosból származik. Tanulmányait Budapesten a Gór Nagy Mária Színi Tanodában kezdte, majd 2000-tól 2003-ig a Fiatalok színházában folytatta. 2003-ban a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz szerződött, 2009-ben a tatabányai Jászai Mari Színházhoz. Játszott a Komáromi Jókai Színházban, a Merlin Színházban és a Zugszínházban Budapesten. A 2011-12-es évadtól a Hevesi Sándor Színház társulatának tagja.



Fotó cmsben: VZH Gulyás Hermann Sándor néven (2 db)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!