Kultúra

2016.10.18. 08:08

Tolvaj a Holdról - újabb díjakat nyert filmetűdjeivel Mészáros T. László

Zalaegerszeg - Valódi hangszerek és apró bábok zenés találkozására építette fel Mészáros T. László A tolvaj című animációs filmjét, amivel etűd kategóriában első díjat nyert a XII. Göcsej Filmszemlén.

Magyar Hajnalka

Egyedüli zalaiként kapott díjat a Koltay Gábor filmrendező, Szalai Györgyi filmrendező és Szaknyéri András mozivezető alkotta zsűritől.

- A tolvaj ötlete már két éve motoszkált bennem, az izgatott, miként lehetne összehozni valódi hangszerek és apró bábok humoros randevúját, zenére megkomponálva - utal az előzményekre lapunk egykori fotóriportere. - A film abszurd kis történetre épül. A tolvaj, aki már a címet is szétlopja, egy létrán lemászik a holdról, s abban mesterkedik, hogy ellopja egy dixieland zenekar nagybőgőjének húrját. Amint megszerzi a zsákmányt megérkeznek a zenészek, így kénytelen elrejtőzni egy szaxofonban...

A tolvaj, szorult helyzetben. A Göcsej Filmszemlén első díjat nyert 4 perces film abszurd történetre épül

A munkához a hévízi Happy Dixieland Band volt Mészáros T. László segítségére, aki az operatőri, rendezői és animációs feladatokat egyaránt ellátta. A zenét a keszthelyi Babos Judit szerezte, Korb Attila hangszerelte, s a zenekar, hála az alapos előkészületeknek, egyetlen délután feljátszotta. A csapattal amúgy nagyon jó a kapcsolata, élőszereplős klippet is forgat róluk. A bábok ez alkalommal is Nagy Betti egervári Mosolyonc Műhelyéből kerültek ki, mint a Márton köpenye című animáció esetében, amivel tavasszal nyert első díjat a III. Savaria Filmszemle etűd kategóriájában.

Az animációs film bábjait az egervári Nagy Bernadett készítette

- A tolvaj forgatása két hónapnyi intenzív munkát jelentett, amiben nagy segítségemre volt Peti fiam, aki néha fotózott, néha a bábokat mozgatta, s a végén a digitális vágást is együtt végeztük. Nélküle nem ment volna, a technikai kivitelezés az ő érdeme - tér a munka részleteire Mészáros T. László. - A zenszerszámokat kölcsönbe kaptuk, részben a dixietől, részben a zalaegerszegi zeniskolától, illetve hat éve doboló Peti fiam hangszerei is szerepelnek.

A 4 perces film forgatásánál külön figyelmet igényelt, hogy a bábok mozgása igazodjon a dixieland zene ritmusához. A 25 ezer kockányi nyersanyagból végül mintegy 5 ezer nagyfelbontású képet használtak, egy másodpercben húsznál is több mozdítást megörökítve (stop-motion technika).

A legújabb díjat a Kórus (gyertyák) című rövidfilm hozta, ami Orbán Hota Sándor zenéjére született

A fotós egy további sikerről is beszámolhat: Kórus című filmje a zsűri különdíját kapta október elején a veszprémi Pannonfíling Mozgóképes Találkozón. A lírai etűdben lassan elfogyó színes gyertyák járják fénytáncukat Orbán Hota Sándor zenéjére. (Vágó Mészáros Péter.)

A tolvaj szereplői, a Göcsej Filmszemlén elnyert díjjal

- Jó volt hallgatni a zsűri dicsérő szavait, főleg, hogy a fiam is velem volt, aki most pont annyi idős, mint én voltam, amikor az Ifiházban elkezdtem a filmezést...

További ötleteknek sincs híján. Egyórás mozifilmet tervez, ami egy zalai falusi esküvő és lakodalom humorban bővelkedő fordulatait mutatná be, három nap történéseibe ágyazva. A forgatókönyv már készül. Díjnyertes filmjei addig is megtekinthetők saját oldalán..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!