Kultúra

2015.05.17. 15:12

Hetés hagyományai és értékei

Gáborjánháza, Szíjártóháza, Zalaszombatfa, Bödeháza - Kilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit Hetés a látogatók előtt. Ahogy az elmúlt években, úgy most is sokakat vonzott a Hetés vendégül lát! gasztronómiai és kulturális rendezvény.

Korosa Titanilla

Szombaton és vasárnap a hagyományőrzés jegyében szervezték meg a programokat a négy hetési településen. Első nap már kora délután szép számmal érkeztek vendégek, a környékbeliek mellett a szomszédos szlovén településekről is. Többen gyalogosan keresték fel az egymástól néhány kilométer távolságra lévő falvakat.

Gáborjánházán házi kemencében sült étkeket, perecet, langallót és különféle húskészítményeket kóstolhattak az ételbemutatóra érkezők.

A program Szíjártóházán folytatódott, ahol a településeken egykor virágzó kosárfonást elevenítették fel, Dulics Margit kosárfonó tartott kézműves bemutatót. A hetési ételek innen sem hiányoztak, a település egyedi különlegességét, a búbos túrót is kipróbálhatták a látogatók.

Zalaszombatfán a szövés kulisszatitkait ismerhették meg az érdeklődők, s kiállítás nyílt a helyi asszonyok által készített hetési szőttesekből. Ezek között akadtak több mint fél évszázada készítettek is. Újdonságként pedig készült egy, a régi hetési népviseletet bemutató interaktív képzőművészeti installáció is.

 

Vasárnap Bödeházán a baba alakú kalács, a fumu szentelését tartották, majd megnyílt a gasztronómiai vásár, ahol különleges ételekkel, kézműves termékekkel és kulturális műsorral várták a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!