2015.05.17. 15:12
Hetés hagyományai és értékei
Gáborjánháza, Szíjártóháza, Zalaszombatfa, Bödeháza - Kilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit Hetés a látogatók előtt. Ahogy az elmúlt években, úgy most is sokakat vonzott a Hetés vendégül lát! gasztronómiai és kulturális rendezvény.
Szombaton és vasárnap a hagyományőrzés jegyében szervezték meg a programokat a négy hetési településen. Első nap már kora délután szép számmal érkeztek vendégek, a környékbeliek mellett a szomszédos szlovén településekről is. Többen gyalogosan keresték fel az egymástól néhány kilométer távolságra lévő falvakat.
Gáborjánházán házi kemencében sült étkeket, perecet, langallót és különféle húskészítményeket kóstolhattak az ételbemutatóra érkezők.
A program Szíjártóházán folytatódott, ahol a településeken egykor virágzó kosárfonást elevenítették fel, Dulics Margit kosárfonó tartott kézműves bemutatót. A hetési ételek innen sem hiányoztak, a település egyedi különlegességét, a búbos túrót is kipróbálhatták a látogatók.
Zalaszombatfán a szövés kulisszatitkait ismerhették meg az érdeklődők, s kiállítás nyílt a helyi asszonyok által készített hetési szőttesekből. Ezek között akadtak több mint fél évszázada készítettek is. Újdonságként pedig készült egy, a régi hetési népviseletet bemutató interaktív képzőművészeti installáció is.
Vasárnap Bödeházán a baba alakú kalács, a fumu szentelését tartották, majd megnyílt a gasztronómiai vásár, ahol különleges ételekkel, kézműves termékekkel és kulturális műsorral várták a vendégeket.