Kultúra

2015.05.13. 11:21

A művészek esszenciája - Látványos bizonyság arra, hogy a dél-zalai város kulturális nagyhatalom

Nagykanizsa - A szakma és a közönség szerint is fennállása legnívósabb kiállításával rukkolt elő a Magyar Plakát Házban az újjászerveződött Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesülete.

Horváth-Balogh Attila

A tárlatot műfaji és tematikai sokszínűség jellemzi, mely a plakáttól, a festményen át a kisplasztikáig terjed. Képünkön Ambrus Márta Arckép és Csend című izgalmas és érdekes alkotásai láthatók. Fotó: Szakony Attila

A kiállítás képeit Ludvig Zoltán festőművész válogatta és rendezte össze a lehető legüdvösebb koncepció szerint. Stamler Lajos festőművész, az egyesület elnöke úgy véli: az a fajta művészeti potenciál, amit a tárlat sugároz, jelzi, hogy Nagykanizsa kulturális nagyhatalom.

– Az egyesület már meglehetősen régen, tizenvalahány évvel ezelőtt alakult, a pontos időpontra már nem is emlékszem – bocsátotta előre Stamler Lajos. – Azonban az elmúlt időszakban a szervezet kiállítások rendezésén túlmutató formális működése nem volt kielégítő, ebben a fordulópontot az egy évvel ezelőtti, HSMK-beli összművészeti kiállításunk jelentette. Akkoriban döntött úgy a tagság, hogy megerősítjük az egyesület működését, ami elég sok adminisztratív és egyéb más feladattal járt, de túl vagyunk rajta. Azóta igyekszünk a korábbinál tudatosabban, hatékonyabban  dolgozni, és szerettünk volna most egy olyan kiállítással előrukkolni, amin ez a szervezettség, koncepciózusság a közönség számára is érzékelhető. Ezért két tagunkat, Kotnyek Istvánt és Ludvig Zoltánt bíztuk meg a hagyományos „nagy" kiállításunk megszervezésével. Ez azt jelenti, hogy évente váltják egymást, most Ludvig Zoltán rendezte a tárlatot – azt gondolom, nagyon profi módon, ami nem csak a közönség, hanem a szakma véleménye is. Egységes, mégis sokszínű a kiállítás, vannak kvalitásbeli különbségek, de ezek diszkrét módon jelennek meg, szóval csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni.

A mostani kiállítást rendező Ludvig Zoltán festőművész. Fotó: Szakony Attila

Ludvig Zoltán jelezte: úgy az egyesületben, mint a kiállításon is a korábbi évekhez képest hangsúlyosabban jelent meg a fiatal generáció.

– Az elnökségváltás után sok fiatal csatlakozott a csapatunkhoz, aminek mi természetesen, nagyon örülünk – hallottuk tőle. – Mindegyik kiállító szép, profi munkát hozott, tehát ami a minőséget illeti, nem volt nehéz dolgom, inkább maga a tárlat összeállítása okozott némi többlet erőfeszítést. Hiszen nem mindegy, kik, illetve mely alkotások kerülnek egymás mellé, hogy egyik kép erősíti, vagy gyengíti-e a másikat, továbbá arra törekedtem, hogy mindenkitől a legjobb munka kerüljön a közönség elé.

Stamler Lajos, a művészeket egybegyűjtő egyesület elnöke. Fotó: Szakony Attila

A tárlat festményeket, kisplasztikákat, plakátokat, kerámiákat vonultat fel nagyjából 60 darabot, 21 művésztől. Az anyag június elejéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!