Kultúra

2015.03.16. 17:20

Az álmok világa - Sinkó Szabina munkái a Bánffy-várban

Lendva - Dinamikus, játékos, titokzatos, kifinomult, fantáziadús. Ezek a jelzők érzékeltetik leginkább a lendvai Sinkó Szabina művészetét.

Gyuricza Ferenc

A Maribori Egyetem Pedagógiai Karán docensként oktató, továbbá a lendvai Pupilla Bábszínházat is vezető Sinkó Szabina heterogén összetételű alkotásaiból a lendvai Galéria és Múzeumban nyílt kiállítás. A tárlat átfogó jellegű, hiszen a már több, mint két évtizede folyamatosan alkotó képzőművész sajátosan egyéni világot elénk táró festményei mellett a bábtervezéssel kapcsolatos vázlatai, s természetesen maguk az elkészült bábfigurák is megtekinthetőek az egykori Bánffy-vár ódon falai közt, akárcsak néhány díszletként vagy akár díszítéséként használt faliképe, domborműve vagy éppen kisplasztikája.

– Sinkó Szabina festészete a kortárs mitológia világából merít, az öntudatlan, mesés, transzcendentális, szürreális, megfoghatatlan, de azért nagyon is konkrét mitológiából – mondta a kiállítás megnyitóján a tárlat nagyobb részét adó akrilokról és akvarellekről Simonka Tanja művészettörténész. – Mindent megfest, ami körülveszi őt, embereket és állatokat, növényeket és bútorokat, a fényt és a szürreális térség definiálatlan idejében foglyul ejtett realizmust. Ennek ellenére a még annyira álombeli hatású képei sem az álmokból jönnek, hiszen bár sohasem mondhatóak egészen idevalónak, mint ahogy nem is egészen álombeliek.

Sinkó Szabina egyik kedvenc, Csendélet című alkotása előtt. Fotó: Gyuricza Ferenc

Van, aki Tim Burton filmjeinek sajátos képi világához hasonlítja Sinkó Szabina festészetét, ezt a párhuzamot az említett témák mellett a technika is erősíti, a lendvai művész eleinte ugyanis selyemre dolgozott, színes fátylai a filmek világához hasonló illúziót keltettek. Más - így például a lendvai tárlatnyitón ugyancsak szót kapott Edi Majaron professzor és rendező – Marc Chagall művészetével vetette össze Sinkó Szabina képeinek sajátos világát. A lendvai művész bábjátékokhoz készített figuráira viszont már az avantgarde világában is gyökerező absztrakt megoldások jellemzőek, hiszen esetükben a funkció bírt fontosabb jelentőséggel. A két művészeti irányzat ugyanakkor nemcsak összevethető, hanem szoros kölcsönhatást is mutatnak egymással.

A több szakmai díjjal, köztük a XLVI. Pirani Nemzetközi Festőművészeti Ex-tempore legjobb akvarelljének járó elismeréssel is kitüntetett, alkotásaival önálló vagy csoportos kiállításon hazánkban is több alkalommal bemutatkozott Sinkó Szabina tárlata április 12-ig tekinthető meg a Galéria és Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!