Kultúra

2015.01.25. 13:15

Nem kopírozás - Bébecz Evelin a fotóminőség elérésére törekszik

Nagykanizsa - Grafitceruza, pasztellkréta, akrilfesték és porcelán. Nincs köztük kakukktojás, mindegyik anyaggal szívesen dolgozik a 23 éves Bébecz Evelin.

Benedek Bálint

A miklósfai városrészben élő ifjú hölgy élethű rajzaiból Útközben címmel nyílt kiállítás a Hevesi-iskola galériájában.

- Egyszerű hobbiként tekintek a rajzolásra, ami kikapcsol, s közben szabadon szárnyalhat a fantáziám - mondta szerényen Evelin. Soha nem gondoltam arra, hogy egyszer az íróasztalomon születő alkotásokat kiállításon mutathatom be. Az Útközben rendkívül találó cím, hisz sokáig kerestem az utamat, most pedig, hogy rátaláltam, igyekszem tökéletesíteni a technikámat.

Bébecz Evelin: A legjobb hatást a grafitceruza különféle árnyalataival érhetem el

Bébecz Evelin óvodás korában ragadott először ceruzát, s számos rajzával kitűnt a társai közül. Majd általános iskolásként Lengyák István rajzszakkörén sajátította el a legfontosabbakat.

A tárlaton jórészt emberek és állatok portréival mutatja meg kimagasló képességeit. Játszó, mosolygó, csodálkozó, ugrándozó, láthatóan érző embereket, állatokat ábrázol, képein keresztül elénk tárja, mit is érez velük kapcsolatban, milyen titkokra ébred rá megörökítésük kapcsán. Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ügyesen kidolgozott fotográfiát látnánk, ám közelebbről nézve kiderül, hogy bár az állatok szőre puha, érezni szemük pillantását, látni játékuk elevenségét mindez egy szál ceruzával vagy éppen pasztellel készült.

Önarckép

- Nézem a fotót és közben rajzolok, az agyam lefényképezi a látványt, s ez kerül papírra - mesélte Evelin. - Sokak számára egyszerű kopírozásnak tűnhet, de az nem jelentene kihívást, nekem az aprólékos kidolgozás okoz örömet.

Ezt visszaköszön a képein, az Árulkodó tekintet című rajzról például egy reménnyel teli kislány arca tekint a nézőre. Egy másik alkotáson egy elkeseredett óvodás lány haját cibálja a szél, de a tárlatot végignézve láthatunk számos beszélő állatportrét is.

Félek

- Még mindig nem vagyok elégedett az eredménnyel, tovább kell dolgoznom annak érdekében, hogy a fénykép minőséget elérjem - folytatta a miklósfai lány. - A legjobb hatást a grafitceruza különféle árnyalataival érhetem el, bár a fekete-fehér technika az árnyékolások miatt különösen nehéz, mégis szeretném a lehető legjobb hatásokat elérni. A tökéletesítéshez sokat gyakorolok, számtalanszor lerajzoltam a családomat, a szerelmemet, a kutyáimat mindannyian szívesen modellt állnak.

Ebéd után

Evelin másik kedvenc időtöltése a munka: fogtechnikusként jelenleg porcelánnal dolgozik. Fontosnak tartja, hogy precízen elkészítse a fogakat, ennek természetesen a páciensek örülnek a legjobban. A fiatal lány tárlata a Hevesi-iskola galériájában január 30-áig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Mami

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!