Kultúra

2014.12.29. 14:30

Zalai költőé a Petri György-díj

Beck Tamás zalai költő, író kapta meg idén a Petri György-díjat. A díjat Petri György (1943-2000) halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&N Galéria Alapítvány.

Turbuly Lilla

Az elismerést minden évben idén ötödször a Kossuth-díjas költő születésnapján, december 22-én adják át. A díj maga egy Petri György-szobor, valamint az a lehetőség, hogy a Magvető Kiadó kiadja a díjazott első kötetét. Az irodalmi életben komoly súllyal bíró elismerés odaítéléséről rangos kuratórium dönt, melynek tagjai Forgách András, Karádi Éva, Radnóti Sándor, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs, valamint az előző évi díjazott, ez esetben Balaskó Ákos. Olyan költő, író, drámaíró vagy esszéíró nyerheti el, akinek még nem jelent meg önálló kötete

A fővárosi díjátadón Beck Tamás saját műveiből olvasott fel. Háttérben a díj névadójának fotója Fotó: Bach Máté prae.hu

A FUGA Budapesti Építészeti Központban megtartott díjátadó ünnepségen az alapító, Nagy Bálint köszöntötte az egybegyűlteket. Balaskó Ákos, a tavalyi díjazott elmondta, milyen hatással volt pályájára a díj, majd a közönség a két másik jelölt, Hevesi Judit és Jassó Judit verseiből hallhatott ízelítőt. Beck Tamás költészetét Várady Szabolcs méltatta, aki a 25 év után éppen most megszűnt rangos irodalmi folyóirat, a Holmi szerkesztőjeként jól ismeri Beck Tamás költészetét. Kiemelte a versek egyedi szemléletmódját, gondolati ívét, megformáltságát. A szerző maga is felolvasott verseiből, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. évfolyamának hallgatói adtak elő összeállítást Petri György verseiből.

Beck Tamás kötete jövő év májusában jelenik meg a Magvető Kiadónál.

A díjazott 1976-ban született Zalaegerszegen, jelenleg is ott, valamint Lentiben él. A Nyugat-magyarországi Egyetemen hallgatott filozófiát. Rendszeresen 2005-től publikál verseket és novellákat különböző irodalmi folyóiratokban, többek közt a Holmiban, a Jelenkorban, a Mozgó Világban, az Élet és Irodalomban. Többször közölte írását a Szép versek és a Körkép című antológia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!