Kultúra

2014.12.15. 20:01

Maradékok maradéka - Kötetbemutatóval zárult a zalaegerszegi sorozat

Zalaegerszeg - Hétfő este könyvbemutatóval zárultak a holokauszt emlékév (70. évforduló) zalaegerszegi eseményei, melynek keretében többek között iskolai találkozók is zajlottak a túlélőkkel és a hitközség tagjaival. Kapiller Imre és Paksy Zoltán A zalaegerszegi zsidóság története című kötete bemutatja, az elhurcolásig milyen fontos szerepet töltött be a zsidóság a megyeszékhely életében, gazdaságában, kultúrájában.

Arany Horváth Zsuzsa

A második világháborút megelőző európai zsidóüldözések, majd a holokausztba torkolló népirtás 70. évfordulóját emlékévnek nyilvánították Magyarországon is.

 

Zalaegerszeg önkormányzata jóvoltából fontos és rangos rendezvénysorozat részesei lehettek az itt élők, megbizonyosodva arról, a zsidóság története egybeesik Zalaegerszeg történetével, gazdasági fejlődésével, kulturális színességével. Ezt hangsúlyozta dr. Schweitzer Gábor, az MTA Jogtudományi Intézetének főmunkatársa, aki méltatta Kapiller Imre és Paksy ZoltánA zalaegerszegi zsidóság története – a betelepüléstől napjainkig" című tanulmánykötetét. A Zala megyei levéltár munkatársai sokéves kutatómunkával, korszerű társadalomtörténeti módszertannal és szempontrendszerrel tárták fel az Egerszegre az 1700-as évek közepén érkező zsidók itteni életét. Úgy, hogy a létező zsidó irattár elpusztulása miatt egyéb forrásokra támaszkodhattak csak. A jogtörténész elismeréssel szólt arról a távolságtartásról, egyszersmind empatikus forráskezelésről, ami a szerzőpárost jellemzi, s amely egyben rámutat arra, hogy 250 év múltán ismét csak félszáz alá csökkent az izraelita lakosság száma, holott az 1910-es években már elérte az 1350 főt is. (A vállalkozást méltató recenzens egyébként beavatta hallgatóságát abba is, hogy 1982/83-ban, sorkatonai szolgálatát itt töltvén, kimenős sétáin mindig útba ejtette az akkor még üresen álló zsinagógát.)

Dr. Paksy Zoltán, dr. Schweitzer Gábor és Kapiller Imre a zsinagógabeli bemutatón. Fotó: Katona Tibor

A kötetbemutatót megelőzően Siklósi Vilmos, a helyi zsidó hitközség elnöke, mint az elhurcolások utáni maradékok maradékának vezetője beszélt arról, hogy az emlékév során tavasszal tudományos konferencia zajlott ugyanitt, a hitközség tagjai majd 100 helyszínen, köztük iskolákban találkozhattak az érdeklődőkkel, kiállítással kísért fotóalbum jelent meg a felújított zsidó temetőkről, láthattuk a Szomorú vasárnap című, Seress Rezsőre emlékező zenés estet, s most itt van a szóban forgó kötet is. A hitközség nevében kifejezte köszönetét a város korábbi és mostani vezetésének, s mindazoknak, akik lehetővé tették az emlékév zalaegerszegi színvonalas történéseit. A város önkormányzatát hétfőn Vadvári Tibor alpolgármester képviselte, aki bevezető laudációjában az emberi méltóság tiszteletére, a békés emlékezés fontosságára és a gyümölcsöző együttműködés mindenkori közösségépítő hasznára hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!