Kultúra

2014.10.11. 09:33

Zártosztály - Éjszakára bezárul az iskola

Lenti - Zártosztály címmel forgatott közel nyolcvan perces amatőr filmet két lenti alkotó, Hantos András és Nagy Gyula.

Gyuricza Ferenc

A vígjáték elemeket is tartalmazó thriller-dráma bemutatóját jövő szombaton tartják a városi művelődési központban.

A Zártosztály a helyi Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában informatikát tanító Hantos Andrásnak a második, a mérnök-informatikus végzettségű Nagy Gyulának viszont az első filmje. A két alkotót a közös hobbi, a filmgyűjtő szenvedély, illetve Hantos András korábbi filmje, a 2012-ben elkészült Tükörkép hozta össze. Nagy Gyula ugyanis – miután arról tudomást szerzett – felajánlotta a segítségét, többek közt a DVD változathoz állított össze extra tartalmakat.

– Hobbiból korábban is készítettem olyan családi vagy esküvői videókat, amelyeket ily' módon egészítettem ki – magyarázta. – Ezt a lehetőséget ajánlottam fel a Tükörképnél Andrásnak, a további közös munka tehát innen indult.

– A Zártosztály már egy jóval komolyabb alkotás, mint a Tükörkép volt – folytatja Hantos András. – Nemcsak a nagyjátékfilmekhez közelítő 78 perces hossza miatt, hanem azért is, mert erre már sokkal jobban rákészültünk. A Zártosztályhoz részletesen megírt forgatókönyvet készítettünk, s a szereplők karakterét is pontosabban kidolgoztuk. Ez utóbbi munkába már a színészeket is bevontuk.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Nagy Gyula és Hantos András folyamatosan kihangsúlyozzák: a film kettejük közös munkája. A feladatok leosztása is közösen történt, a forgatókönyvet együtt írták, s a rendezés is közösen zajlott. András vállalta magára a zenék kiválasztását, továbbá ő volt a produkciós vezető, míg az operatőr-vágói feladatokat Gyula végezte. A film szereplői jórészt a helyi Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola tanulói közül kerültek ki. Ennek többek közt az is oka, hogy Hantos András filmes szakkört vezet az iskolában, így az alapötlet ott gyökeredzett meg.

Az alkotók a film történetéről csupán egy rövid szinopszist árultak el. Ötven évvel ezelőtt a helyi gimnázium építkezésén történt baleset következtében meghalt egy kisfiú. A diákok körében az a legenda terjed, hogy szelleme az iskola falai között kísért. A Zártosztály egyik főszereplője, Tamás, miután látja, hogy szíve választottja, Edina érdeklődik a téma iránt, felveti barátainak az ötletet: a haláleset évfordulójának éjszakáján titokban zárkózzanak be az iskolába, hátha sikerül találkozniuk a szellemmel. Tervüket azonban megneszeli a bandából kirekesztett Lia, akinek még előttük sikerül bejutnia az iskola épületébe. Ezt követően az éjszaka során olyasmit él át a kis csapat, amire senki sem számított.

– A Zártosztály közel egy év munkájának az eredménye – sorolta tovább Nagy Gyula. – A forgatás április 30-án kezdődött, s augusztus végéig tartott. A felvételekre 138 órát fordítottunk, mindez 37 alkalmat jelent, ebből 14 éjszaka zajlott. Az utómunkálatok becsült időtartama pedig minimum 300 óra, még azzal együtt is, hogy a forgatásokat követően rögtön sor került a jelenetek vágására is.

– Miután végig egy kamerával dolgoztunk, voltak jelenetek, amiket éppen a vágások miatt 6-8 alkalommal is fel kellett venni – magyarázta Hantos András. – Ez főleg a külső felvételeket nehezítette meg, de a színészektől is komoly munkát követelt. A végeredményt látva azonban úgy érezzük, most valóban minőségi munkát sikerült végeznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!