Kultúra

2014.10.13. 15:00

Gábriel és a gyerekek - Neves alkotók segítségével indított művészeti műhelyt az Izsák

Zalaegerszeg - Gábriel József, a több mint egy évtizede az USA-ban élő zalai kötődésű festőművész munkáiból nyílt kiállítás a napokban a csácsi Izsák-iskolában.

Magyar Hajnalka

A tárlathoz különleges apropó szolgált: az iskolában a napokban avatták fel a Gábriel József művészeti műhelyt. Célja, kibontakozási lehetőséget biztosítani a képzőművészet iránt fogékony tanulóknak. Mint Herkliné Ebedli Gyöngyi igazgató elmondta, csütörtökönként festészet és grafika, péntekenként szobrászat, illetve média- és mozgóképkultúra foglalkozások teszik élővé a műhelyt. Gábriel József ugyan az év nagyobb részében a Lousiana állam beli Slidellben él, ám ősszel és tavasszal rendszeresen hazajár csácsi otthonába, s itt tartózkodása idejére mentorszerepet vállalt a gyerekek képzésében. Mellette Nádaskay Zoltán, Farkas Ferenc és Monok Balázs vesz részt a műhely irányításában.

Gábriel József az Izsákban. Holnap Söjtörön nyílik kiállítása. Fotó: Katona Tibor

– Korábban elsősorban középiskolás diákokat tanítottam, így számomra is izgalmas feladatot tartogat a kisebb gyerekekkel való foglalkozás – mondja új szerepköréről Gábriel József. – Szívesen vállaltam, mert minden új feladatban örömömet lelem, főként, ha ennek örvén olyan magokat hinthetek el, amelyeknek később érik be a gyümölcse. A gyerekrajz jellemzően inkább tartalom, mint forma. Nem terhelik úgy az ábrázolási szokások és szabályok, mint a tanult művészek alkotásait. A gyerekek számára a rajz a tanulás eszköze, a tanulás tárgya, de lehet pusztán önmagáért való játék is. A műhelyben igyekszünk majd mindháromnak teret adni. Nem hagyományos tanórák helyszíne lesz ez, hanem a gyakorlat, a munka során felvetődő vizuális és technikai kérdésekre igyekszünk megtalálni a gyerekek életkorának megfelelő válaszokat.

A műhelyhez kiállítótér kapcsolódik, ami Ebedli Gyula belsőépítész tervei alapján készült. Az avatás alkalmából Nádaskay Zoltán számítógépes printjeit állították itt ki, amelyek Gábriel József régi festményeiről készültek. A meglepetés tárlat a festőművész számára is szolgált újdonságokkal, hiszen néhány apró miniatúráját méteres léptékben láthatta viszont.

Az iskola Dús László galériájában ugyanekkor Gábriel József műveiből is tárlat nyílt. A friss műveket szemlélve megállapíthatjuk, teljesen mindegy, hogy Gábriel mit fest. Alkotásait ugyanis olyan erővel hatja át a rá jellemző festőiség, hogy a témától függetlenül egy pillanat alatt beazonosítható az alkotó. Szerdán a művész szülőfalujában, Söjtörön nyílik újabb kiállítás Gábriel munkáiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!