Kultúra

2014.10.15. 14:20

Hulla az ablakban - A miniszter félrelép című komédia a zalaegerszegi színházban

Zalaegerszeg - Az angol humor egyik nagyágyúja, Ray Cooney jegyzi a Miniszter félrelép című bohózatot. Amely a film miatt nálunk - megmagyarítva - önálló életre kelt.

Arany Horváth Zsuzsa

A Hevesi Sándor Színház október 17-én, pénteken este hét órától mutatja be az Ungvári Tamás fordította pergő komédiát, méghozzá a direktor, a Jászai-díjas Besenczi Árpád rendezésében, aki egyben a miniszter, Richard Willey alakját is megformálja.

 

Miniszterünk a parlament éjszakai ülése helyett az ellenzéki frakcióvezető titkárnőjével kíván kettesben „ülésezni" a londoni Westminster Hotel 648-as lakosztályában. A kaland „izgalmasra" sikerül, alkalmi szerelmi fészkükben találnak egy „hullát". De ki vagy mi a gyilkos? Richard a titkárát hívja segítségül. A nincs könnyű dolguk, hiszen a szálloda igazgatója és főpincére mindig a legrosszabb pillanatban kopogtat a 648-asba. A helyzet fokozódik, amikor megjelennek a féltékeny házastársak, sőt, egy ápolónő is. És az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket...

– A József Attila Színházban Ön volt a hulla, ami elég nehéz szerep...

– 1996-tól hazai ősbemutatóként játszottuk, körülbelül négyszázszor. A „hulla" szerepe, amit itt nálunk most Szakály Aurél alakít, valóban nem egyszerű, például a József Attila Színházban a folyton leeső ablak mázsás volt, tehát nagyon oda kellett figyelni a testi épségünkre – mesél Besi, hozzátéve, a rettegett kritikus, Molnár Gál Péter azt írta az előadásukról: „még nyugdíjas korukban is fogják játszani". Ami nagy dicséret. Andy Vajna is látta a darabot, ott a büfében született a jól ismert film ötlete.

Kacifántos helyzet. A titkár (Kiss Ernő) a hullát (Szakály Aurél) cipeli miniszterével (Besenczi Árpád). Jobbra az ellenzék hiányos öltözetű csinos titkárnője ijedezik (Magyar Cecília). Fotó: Pezzetta Umberto

Az akkori Koltai Róbert-Kern András páros formálta figurákat most Besenczi Árpád és Kiss Ernő alakítja. Borítékolhatjuk a rekeszizmok megmozgatását. Játszótársuk lesz Debrei Zsuzsanna, Magyar Cecília, Lőrincz Nikol, Mester Edit, Urházy Gábor László, Balogh Tamás és Kanda Pál.

– A környezeti stílust megtartottuk, Mészáros Tibor tervezett szép szállodabelsőt, nagyon tetszetős jelmezeket kaptunk Szőke Julikától – jelzi a hevesis csapatmunkát a rendező. Besenczi Árpád ízlésére utal majd a kísérő zene, amelyet ő maga válogatott.

– Aktuális utalások?

– Nem terveztük – válaszol a színész-rendező. – Persze vannak alapmondatok: amikor a kis titkárnő azt mondja, ő ugyan nem alszik a parlamentben. Erre én: „miért, olyan sokat alszanak ott..." De ez benne van az eredeti szövegkönyvben! Vagy amikor elhangzik: „ gondoljon a miniszterelnökre", mire a válasz: „na, rá nagyon nem akarok". Mármint ott, Angliában. Emlékszem, annak idején az összes ismert politikus, pártállástól függetlenül, megnézte a pesti előadásunkat.

A beszélgetés végén Besi még hozzátette, tavaly a Passióval és a Köztársasággal komolyabb hangvételű évadindításban volt részünk, idén A kölyök című musical és a Miniszter félrelép komédia könnyedebb színházi esteket ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!