Kultúra

2014.09.03. 14:00

Hups! Crew: nemzetközi nyelven beszélnek a közönséggel

Nagykanizsa - Papír, agyag, drót, gumikesztyű, pingpong labda, darabokra szedett szék, írásvetítő és homok – ez a Hups! Crew.

Benedek Bálint

Az együttes tagjai, köztük a kanizsai Czupi Dániellel 2013-ban végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész-bábszínész szakán, ahol öt év alatt, a színészi alapképzésen túl különböző bábtechnikákat sajátítottak el.

Fehér Dániel (balról), Hoffer Károly, Spiegl Anna, Szolár Tibor és Czupi Dániel vidám társaságot alkotnak. Fotó: Hups! Crew

Tanultak japán bunrakut, tárgy animációt, kesztyűsbábozást, pálcás bábozást, árnyjátékot, marionettet. Előadásaik különlegessége, hogy pusztán a zene és a bábozás nemzetközi nyelvén kommunikálnak a közönséggel, és nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek körében is népszerűek. A csapattagok, Spiegl Anna (tangóharmonika), Hoffer Károly (hegedű), Czupi Dániel (fúvós hangszerek), Szolár Tibor (ütős hangszerek) és Fehér Dániel (gitár) a Budapest Bábszínházban, illetve a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban dolgoznak főállásban, de mindannyian fontosnak tartják, hogy szenvedélyükre, a közös zenélésre és a szabad játékra is időt szánjanak, így megalkották a bábkoncert műfaját, és létrehozták első előadásukat, melynek címe Jam. Ezt követte az Idegen elemek című produkció, melynek bemutatóját nyár végén tartották a Zsámbéki Színházi Bázison.

– Mindkét darabunk etűdökre épül és igyekszik emberi esendőségeinkről szólni humoros formában.  Kellékeink, a papír, az agyag, a homok átalakulnak és remélhetőleg átlényegülnek az előadásainkban – mondta a kanizsai Czupi Dániel. – Azt tanultuk és tapasztaltuk, hogy a bábszínház a korlátlan fantázia birodalma, tele izgalmas lehetőségekkel, ezért szívesen áldozunk időt arra, hogy saját produkciót hozzunk létre, amelyben tárgyak kelnek életre, székből válik csillag, űrhajó vagy éppen szerelmespár. Grimm-mesékre és más történetekre komponált etűdjeinket népzenei feldolgozások kísérik.

– Játszunk magyar, román, cigány, orosz és klezmer dalokat is. A zenélést legalább annyira élvezzük, mint azt a szabadságot, amit a közös munka ad – tette hozzá Czupi Dániel, aki szerint a csapattagok számára kihívást jelent, hogy egyszerre koncentráljanak a muzsikára, a mozgatásra, és egymásra.

Czupi Dániel (jobbról) és csapata kiválóan egymásra találtak az egyetemi évek alatt. Báboznak és mellette a népzenében is megtalálták a számításukat. Fotó: Hups! Crew

Czupi Dániel már a Batthyány Lajos Gimnáziumban eltöltött években eldöntötte, hogy színész lesz, és úgy érzi, jól határozott, hogy a Keleti István Művészeti Iskola stúdiósának állt, majd bábos szakra jelentkezett. A Kolibri Színházban most egykori tanáraival, Szívós Károllyal és Török Ágival dolgozik együtt, akik felkészítették az egyetemre.

– A Kolibri Színház mindig is nyitott az új gyerekszínházi kezdeményezések felé, így Magyarországon elsőként mutatott be csecsemőszínházi előadást és tartott feldolgozó drámafoglalkozást egy-egy előadáshoz kapcsolódóan – így a kanizsai bábszínész. – Nagyon örülök, hogy én is részt vehetek ezekben. Bár sok feladatot kapok a színházban, néha jólesik kimozdulni. A Hups! Crew-val a nyáron Belgiumban, Ausztriában és Németországban is jártunk, augusztusban pedig az Idegen elemek című darabunkat próbáltuk. Most mindenki visszatért a munkahelyére, de Trafó Kortárs Művészetek Házában szeptember végén még fellépünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!