Kultúra

2014.06.04. 18:20

Régi időket idéző szép könyveket is bemutattak a Pelso napon

Keszthely - A hét végi városnapi rendezvények részét részét képezte a Pelso nap, benne a Kávéház nélkül nincs irodalom program, valamint több, a Balatonhoz köthető friss könyv bemutatója.

Arany Horváth Zsuzsa

A sétálóutcai kellemes hangulatú kavalkád szinte minden kávéház teraszán kínált kulturális élményt. Az egyik percben még a Hévíz című irodalmi folyóirat műhelytitkaiba kaptunk betekintést, a másikban pedig már arról hallhattunk, hogy hazai híres íróink, művészeink, festőink miképp kapcsolódnak a Balatonhoz, mint tájhoz, vízhez, társasági élményhez.

Az írott szó nyomába eredő dr. Kovács Emőke irodalomtörténészt, a siófoki városi könyvtár igazgatóját, a festők keze nyomát figyelő Somogyi György, Ábrahámhegyen élő művészettörténészt Tar Ferenc, a Bibó-gimnázium tanára faggatta a Muskátli cukrászda teraszán.

Vízisízés 1947-ben a Balatonon.(Kovács Emőke könyvéből)

Dr. Kovács Emőke korábbi kutatásait folytatta, amikor megírta A régi idők Balatonja Egy különös táj története című könyvét. Taglalja benne a Pannon Tenger történetét, a balatoni regéket, a reformkori lapokban megjelenő balatoni témájú írásokat, a XIX. századi balatoni szüreteket. A kötet Csokonai Vitéz Mihály, Pálóczi Horváth Ádám, Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor Balaton-élménye éppúgy megjelenik a könyvben, mint Eötvös Károlyé vagy Jókai Móré.

De vajon milyen a szerző idevágó kötődése?

Kaposvári születésű vagyok, de Fonyódligeten nőttem fel, számomra a két világháború közötti hangulat a meghatározó, annak ellenére, hogy láttam a hatvanas-hetvenes évek Zimmer frei-es hangulatát mondja az írónő, aki hajnalonta úszik a tóban. Kicsit zavarják a nagy yachtok, nem érzi idevalónak őket, de együtt él velük. A kutatásai pedig nem fejeződtek be, hiszen minden adat, forrás, kézirat újabbakat vonz. A mostaniban olvashatunk a Balatont elsőként át-úszó Szekrényessy Kálmánról, aki a Siófok -Balatonfüred távot 1880.-ban hat óra 40 perc alatt teljesítette. Az első nő 1924-ben próbálkozott, egy évre rá Belházy Margit, Bimbinek sikerült is.

A budapesti Somogyi György gyerekkorát Káptalanfüreden töltötte, felnőttként telepedett meg ismét a tájban, neki ma is elsősorban természeti szépség, se nem az a magyarországi hely, amelyből üzletet lehet és kell csinálni.

A Magyar tenger magyar ecsettel Juhász Gyula szonettjére utaló című könyvbe ennek a szellemében válogatott a hazai festőművészek képei közül.

Rezes Molnár Lajos Halász című olajfestményének reprodukciója Somogyi György kötetében

Vizuális nyelven Brodszky Sándor, Mészöly Géza, Molnár József, Telepy Károly, Csók István, Egry József, Nagy István csatlakozott az írókhoz. A magyar tenger vidéke mára a leggyakrabban emlegetett tájegységünkké vált , írja az impozáns album előszavában Somogyi György, aki öt gyermeket nevelt fel a tó partján, aki természetesen mindnyájan itt tanultak meg úszni, s ismerik a rejtett nádasok varázsvilágát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!