Kultúra

2014.06.19. 19:00

Munkácsy Mihály kevésbé ismert arca

Munkácsy Mihály műveiből nyílt kiállítás csütörtökön a Hévízi Muzeális Gyűjteményben, a fürdőváros így tiszteleg a 170 éve született festőgéniusz előtt.

Varga Lívia

A festőfejedelem életművét átölelő tárlaton számos Munkácsy-fotó, 17 festmény, 6 grafika és több reprodukció látható. Hévízen van például a Krisztus Pilátus előtt vázlatrajza, a festő nagyon ritkán kiállított Milton képe és a Ballada című festmény, amire saját magát is ráfestette.

– A kiállítás bemutatja Munkácsy egy kevésbé ismert oldalát: három nagyméretű, bájos és vidám szalonképet, megtekinthetők vallásos festményei, a fotókat és grafikákat tanulmányozva pedig megérthetjük, hogyan gondolkodott és alkotott a festőóriás, s betekinthetünk párizsi műtermébe is – mondta Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ megbízott vezetője.

Gyarmati Gabriella művészettörténész a megnyitó után tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek (Fotó: Varga Lívia)

Papp Gábor polgármester azt mondta: a város ebben az önkormányzati ciklusban minden eddiginél nagyobb figyelmet fordított a kulturális kínálatát színesebbé, igényesebbé tételére.

– Úgy gondolom, hogy ezzel a Munkácsy tárlattal tettük fel a koronát az elmúlt négy év hévízi programsorozatára – fogalmazott tegnapi megnyitó beszédében Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere.

A kiállítás – amely az Amerikában élő, magyar származású üzletember, Pákh Imre magángyűjteményének darabjaiból, valamint a békéscsabai Munkácsy, illetve a pécsi Janus Pannonius Múzeum anyagából állt össze – szeptember másodikáig látogatható a Hévízi Muzeális Gyűjteményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!