Kultúra

2013.12.09. 12:25

Hidak fényből és szeretetből

Nagykanizsa - George Clooney magyar hangját adta, amíg szinkronizált, de már 3 éve, hogy a színészetnek ezzel az ágával teljesen szakított.

Horváth-Balogh Attila

Nélküle is jól érzi magát a bőrében az Új Színház társulatának tagjaként a sokoldalú Szabó Sipos Barnabás. Nem mellesleg másfél éves kislányával készül az ünnepre, legutóbb egy karácsonyi égősorral küzdöttek meg vállvetve. A színművésszel az Új Színház Jókai Mór: A bolondok grófja című művének nagykanizsai előadása előtt beszélgettünk a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Mint azt többek közt elmondta: amikor az alakuló társulatba Dörner György direktor meghívta, nem foglalkozott a színház körül kialakult ahogy ő fogalmazott hisztériával. Csak az érdekelte, hogy lehet-e magas színvonalú munkát végezni, vagy sem - szerinte igen, de a végső választ az idő adja meg.

-A honlapján ezt olvastam: Utat építek, hidat verek fényből és szeretetből. Honnét ez a pozitív életszemlélet? Vallásosság?

-Igen, anélkül nem menne - válaszolta Szabó Sipos Barnabás. De az én vallásosságom az életbe, a világba vetett bizalomból fakad. Abban gyökerezik, hogy azt tapasztaltam életem során, hogy az élet egy csodálatos valami. S nem csak a mi, emberi életünk, hanem a természet többi lényéé is, de nyilván, a legfontosabb, legszentebb lény az ember. És ha az ember szent, akkor érdemes úgy is nézni a másikra, egymásra.

-Édesapjától, Szabó Sipos Tamás rajzfilmrendezőtől és festőtől komoly képzőművészeti tehetséget is örökölt.

-Habár a színház rengeteg időmet elveszi, igyekszem kielégíteni a festészet iránti vonzalmamat is. Annál is inkább, mert vannak terveim. Az elmúlt 25 évben olajfestményeket készítettem, mostanában tértem át az akvarellre és ezt szeretném minél jobban művelni. Egyébként a képzőművészet hamarabb jelent meg az életemben, mint a színpad. Ám egyre erősödött bennem az érzés, hogy emberek közt szeretnék lenni, minél többükkel kapcsolatba lépni és így jött a színészet.

 

-Ha az ember behunyja a szemét és meghallja a hangját, rögtön összekapcsolja George Clooney-val. Évekig adta a hangját az amerikai színésznek, míg 3 évvel ezelőttig véglegesen nem szakított a szinkronnal.

-Azért hagytam abba a szinkronizálást, mert morális és anyagi vonatkozású aggályaim voltak vele szemben. A szinkronban egy színésznek ugyanúgy oda kell tennie magát, ha nívósan akarja csinálni, komoly teljesítményt kíván. A fent említett problémáim miatt nem éreztem hitelesnek magam benne, így döntenem kellett a saját életem iránt érzett felelősséggel. De ez nem volt könnyű, mert ugyan megszabadultam egy morális nehézségtől, de a családi büdzsé megérzi ezt a hiányt és ezt a pénzt most máshonnan kell előteremtenem.

-Az Új Színházban jól érzi magát?

-Igen, határozottan. Most teljes mértékben azokra a dolgokra koncentrálhatok, amiket szeretek.

-Amikor a direktor, Dörner György elhívta a Győri Nemzeti Színházból, nem gondolkodott azon, hogy igent mondjon-e, vagy sem? Elég nagy zűrzavar volt induláskor az Új Színház körül.

-Nem érdekelt a hisztéria, csak az, hogy lehet-e magas nívójú színházat csinálni, vagy nem? Ha nem, akkor újra kell gondolni mindent. Ha meg igen, akkor bebizonyosodik, hogy ennek a fajta színháznak van létjogosultsága. Magyar szerzők magyar műveit játsszuk, talán elfér a hazai színházi palettán egy ilyen társulat is...

-Ebbe a szemléletbe hogyan illett bele Clooney, aki egy másik világ szimbolikus alakja?

-Egyszerűen. Attól még, hogy valaki jobboldali villanyszerelő, nem fog nemet mondani, ha az MSZP-székházba hívják villanyt szerelni.

Szabó Sipos Barnabás  nemcsak a szavak és a színpad embere, hanem édesapjától örökölt tehetségével mesterien forgatja az ecsetet is.  Merre tartok? – Where am I going to? című festménye (Fotó: Gergely Szilárd)

-Hogyan készül az adventi időszakban?

-Még csak odáig jutottam, hogy vettem egy adventi koszorút és egy karácsonyi égősort, aminek a dobozára az volt írva, hogy meleg fényű, sárga. Kibontottam és persze, kék volt és hideg fényű. Másfél éves kislányommal egy estén át festegettük az égőket üvegfestékkel. Ez lesz az első igazi karácsonya, arra készülünk a párommal, hogy amolyan igazi indító jó élmény legyen neki az ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!