Kultúra

2013.09.11. 19:27

Rendhagyó irodalomórák a Balatoni Íróhéten

Keszthely - Szerdán rendhagyó irodalomórákkal folytatódott a Balatoni Íróhét, amellyel az idén Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékeznek a szervezők.

Zámbó Balázs

Középiskolákban tartottak órákat a vendégek: Sudár Annamária előadóművész, Fehér Renátó költő, Péczely Dóra szerkesztő, és Lángi Péter pedagógus.

A Weöres Sándorról kicsit másképp című program célja volt, hogy a fiatalok olyan előadókat hallhassanak, akik a tananyagnál többet tudnak a költőről.

Fehér Renátó a Vajda gimnázium 12. C osztályában tartott órát, ahol megismerhették a tanulók a költő barátságát Pásztor Bélával, akivel négykezes verseket is „fabrikáltak”. Az előadó varázsszavaknak nevezte Weöres műveit.

Sudár Annamáriának személyes élménye van a költőről, akivel még kisiskolásként találkozott. Az előadóművész a „Mihelyt nem kell, mindenem a tiéd” című válogatása Weöres alkotásaiból igazi művészi élményt jelentett a VSZK-ban 12. osztályos tanulói számára.

A VSZK diákjai Sudár Annamária előadóművésszel találkoztak. Fotó: Zámbó Balázs

Péczely Dóra a Közgazdasági Szakközépiskola végzős diákjaihoz látogatott el, ahol Weöres Sándor életét, köteteit, mint szerkesztő és kritikus mutatta be. A középiskolások ismereteket szerezhettek arról is, hogy miről szól egy szerkesztő munkája, milyen kiadók működnek Magyarországon, s milyen összetett munkafolyamatok vezetnek egy mű születésétől addig, míg végül eljut az olvasókhoz.

Lángi Péter 38 éven át tanított a néhai Nagyváthy szakközépiskolában, s most az Asbóth 11. és 12. osztályos tanulóinak segített bepillantani a sajátos ritmusú költeményeken át Weöres Sándor személyiségébe.

Az íróhét keretében szerda este mutatták be a Hévíz folyóirat Weöresről szóló lapszámát.

Csütörtökön 14 órától következik a Nagy versmondás: több mint 1000 diák fogja elszavalni Weöres Sándor: Valse trieste című versét, Jordán Tamás és Fűzfa Balázs vezetésével. Egy órával később szavalóverseny kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!