Kultúra

2012.09.06. 14:58

Harminc éves a Hevesi-színház (fotókkal frissítve)

Zalaegerszeg - Három évtizeddel ezelőtt, 1982. szeptember 13-án tartotta első évadnyitó társulati ülését a zalaegerszegi állandó színház. A jövő héten e jubileum jegyében zajlanak programok.

Magyar Hajnalka

A rendezvényekről csütörtökön dr. Besenczi Árpád igazgató tájékoztatta a sajtó képviselőit. Az emlékezést szeptember 13-án, csütörtökön a színház alapító igazgatója, Ruszt József előtti főhajtással kezdik, koszorút helyezve el a jeles rendező síremlékén. A jubileumi évadnyitó előadás ugyancsak Rusztot idézi, hiszen az ő rendezésében láthatta először a zalai közönség Lessing, Bölcs Náthán című darabját. A 12. századi Jeruzsálemben játszódó történet most Tordy Géza címszereplésével, Csiszár Imre rendezésében valósul meg, a premiert október 12-én tartják. Ekkor avatják fel az emeleti előtérben Ruszt József bronz büsztjét is, amit Béres János szobrászművész készít el.

A galériáért kattintson a képre!

Az évadot azonban már szeptember 15-én, jövő szombaton megnyitja a színház, mégpedig illő forgatag kíséretében. Harmadik alkalommal rendezik meg e beavató délutánt, melynek keretében a nézők 14.30-tól jelmezekbe bújva fényképezkedhetnek, továbbá bepillanthatnak a kulisszák mögé, mégpedig színészek kalauzolásával. Megnézhetik a zsinórpadlást, a zenekari árkot, az öltözőket, álszakállt ragaszthatnak, parókát próbálhatnak. A színház előtti téren a Bálna bál, Ecsedi Erzsébet és Ecsedi Csenge gyerekműsora kínál élményt, majd könnyed számokkal bemutatkoznak a társulat új tagjai: Kató Balázs, Mikita Lilla és Farkas Gergő. Zárásként zenés, humoros divatbemutató várja a publikumot, a színház fiatal művészei a 20. század divattrendjei közt kalandoznak.

Este, 19.30-kor kezdődik a jubileumi gálaműsor, amelyre azokat hívják meg, akik az elmúlt három évtizedben a legerősebben kötődtek az intézményhez. Az estet Sztarenki Pál rendezi, s a fellépők között olyan ismerős nevek akadnak, mint Fekete Gizi, Rácz Tibor, Nemcsák Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!