Kultúra

2012.06.20. 08:42

Rátóti Zoltán lételeme a színjátszás

Magyarföld - Továbbra is színésznek tekintem magam, azáltal, hogy most egy színház igazgatójaként dolgozom, nem szeretném felszámolni a színész létemet - mondja Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház élére két éve kinevezett direktor. A Zalához több szállal is kötődő művésszel az általa kezdeményezett magyarföldi fatemplom elmúlt hét végi ünnepén beszélgettünk.

Gyuricza Ferenc

Rátóti Zoltán itt nemcsak arról beszélt, hogy a polgármesteri tisztségéről történő lemondását követően sem szakadt meg kapcsolata a községgel, hiszen a Magyarföld Faluért Alapítvány kuratóriumi elnökeként továbbra is tevékeny szerepet kíván vállalni a település kulturális életének szervezésében, illetve a templom építéséből adódóan továbbra is fennáll egy ötmillió forintos banki tartozásuk, s ennek felelőssége is nyomja a vállát, de beszélt a Kaposvárott eltöltött két évéről is.

- A második évadát fejezte be a Csiky Gergely Színház az én igazgatásom alatt - mondta. - Összességében elégedett vagyok az eredményeinkkel, voltak darabok, amelyekre kifejezetten büszkék vagyunk, de természetesen olyan előadások is akadtak, amelyeken lehetett volna még javítani. Kaposvárnak korábban volt egy elhíresült időszaka, kísérletező színházként volt ismert, ám ma már más idők járnak. Amikor pályáztam, tudatosan kerültem az összevetést, hiszen nem akarok senkihez sem hasonlítani. Igyekszem aszerint dolgozni, amihez színészként és igazgatóként értek, s a lehető legjobban megfelelni annak, amire az általam vezetett csapat képes. Természetesen a kísérletező jelleg nem tűnt el teljesen, hiszen a stúdió lehetőséget biztosít rá, amit igyekszünk is kihasználni, illetve minden színházi együttes életében önmagában már az is egyfajta kísérlet, ha új arc, új rendező, új direktor érkezik.

Rátóti Zoltán hozzátette: bár Bérczes László személyében van művészeti vezetője a színháznak, a végső döntés jogát  fenntartja magának, így az alapirányok meghatározása tulajdonképpen rajta múlik.

- Az előttünk álló évad programja február végére állt össze, a repertoárhoz Takács Katalin, az Egerből érkező házaspár, Mészáros Sára és Hüse Csaba, valamint a kaposvári egyetemen végzett Váncsa Gábor személyében négy új színészt szerződtettem - folytatta a direktor, aki azt is hozzátette, ő maga az évad során az említett komédia, a Vaknyugat mellett még egy darabban lép színpadra, a Nemzeti Színházban futó Tartuffe-ben lesz vendégművész.

- Nekem lételemem a színjátszás - hangsúlyozta -, azáltal, hogy most egy színház igazgatójaként dolgozom, nem szeretném felszámolni a színész létemet. Ezért is örültem annak, hogy a Barátok közt című sorozat alkotóitól kaptam egy rövid epizódszerepre szóló felkérést. Kifejezetten jó szerepnek tartottam, s az is tagadhatatlan, hogy a televíziónak nagyon nagy ereje van. Ezért erre a kisebb feladatra is úgy tekintettem, mint bármely már korábban elvállalt tévés vagy nagyjátékfilmes szereplésemre. Örülnék, ha több filmes felkérést kapnék, az időmbe is beleférne, ám mostanában ilyen feladatokkal nem találtak meg.

 

Hat nagyszínpadi bemutatóval

A Csiky Gergely Színházban a 2012/13-as évadra hat nagyszínpadi bemutatót terveznek, Offenbach operettjét, a Szép Helénát, Vörösmarty álomjátékát, a Csongor és Tündét, az Othello Gyulaházán című vígjátékot, Gorkijtól az Éjszakai menedékhely című drámát, s a hasonló műfajú Hannibál tanár urat, valamint Emil Lotjanu világhírű filmje, a Cigánytábor az égbe megy színpadi adaptációját. Emellett lesz két gyermekeknek szóló bemutatójuk, a Tündér Lala című zenés mesejáték, illetve a magyar, cigány és indiai történetekből összefűzött Népmesék kicsiknek című előadás. A stúdióban három bemutatóval készülnek, ezek közül a Vaknyugat című komédiában maga az igazgató is látható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!