Kultúra

2012.05.31. 02:29

Gerendás Péter: nincsenek aranyrudak az ágyneműtartómban

Nagykanizsa - Valamennyi ismert zsidó embernek fel kellene vállalnia származását, csak így lehetne küzdeni az antiszemitizmus ellen - véli Gerendás Péter énekes, előadóművész.

Horváth-Balogh Attila

Kevesen tudják, de Gerendás Péternek komoly nagykanizsai kötődései vannak - ezekről is beszélgettünk vele, amikor a helyi zsidó hitközség meghívására a városban járt.

- Édesanyám itt született 1923-ban, és a nagyszüleim is a városban éltek, a zsinagógában kötöttek házasságot - bocsátotta előre Gerendás Péter. - Anyukám itt töltötte a gyermekkorát, egészen 13 éves koráig lakott a belvárosban, csak aztán költöztek fel Budapestre. Ha a Balatonhoz utaztunk, mindig átjöttünk Kanizsára is. Ezért ide máig más szívvel jövök.

- Mennyire élnek még az életében, családjában a zsidó hagyományok?

- Mennyire élnek még az életében, családjában a zsidó hagyományok?

- Sajnos, már a szüleim sem tartották fontosnak, hogy betartsák az előírásokat. Teljes mértékben ateisták és materialisták voltak, nem foglalkoztak a liturgiával, az ünnepekkel, és ezt vittem tovább én is. Egy kicsit sajnálom, hogy így alakult, mert az ember identitásához mindez szükséges. Sehová tartozni mindig rosszabb, mint valahova. Akkor is, ha iskolásként a zsidó kifejezést jobbára csak szitokszóként hallottam - miközben otthon szeretetteljes légkör és egyfajta melegség vette körül ezt a témát. Ezen ellentmondás miatt sokáig titkoltam a származásomat, s 30 éves korom előtt el sem tudtam volna képzelni, hogy erről a dologról újságban beszéljek. Nagyon fontos felismerés gyújtott világot bennem, tudniillik hogy mi, zsidók hibáztunk, amikor nem vállaltuk fel nyíltan az identitásunkat, önmagunkat. Talán így küzdhettünk volna egyedül az antiszemitizmus ellen, mert amíg titkoljuk a származásunkat (ami a holokauszt óta, annak hatására alakult ki), addig ahhoz egyfajta előítélet tapad, mintha bűnösök lennénk, bujkálni akarnánk. Ez erősítheti a gyűlöletet. Főleg a közszeretetnek örvendő, népszerű emberek részéről nagy hiba a rejtőzködés , mert éppen ők formálhatnák a közvéleményt.

- A zsidók élősködnek, gazdagok, kezükben a bankszektor, ők döntik romlásba a világot - csak néhány a manapság is divatos sztereotip vélemények közül...

- Nekem minden egyes napon keményen meg kell dolgoznom, hogy eltartsam a családomat, és az ágyneműtartóm sincs tele aranyrudakkal. Nem igaz, hogy a zsidók gazdagok, a holokauszt során elpusztított zsidóság nagy része ugyanolyan nyomorban élt, mint az átlag. Lehet, hogy voltak pénzesebbek, de a Rotschild-dinasztia igazi kivétel.

- Mit gondol a Székhelyi József színművésszel (akivel közös műsorral járják az országot) történtekről?

- Másként esett az a dolog, mint ahogy a sajtó tálalta. Senki nem állította, hogy Székhelyi József egy SZDSZ-es büdös zsidó, éppen hogy a védelmében hozták fel ezt azon az ominózus egri bizottsági ülésen - idézve internetes kommentekből - mondván, hogy Székhelyi ettől még kiválóan szavalja mondjuk, Villon-t. Az viszont már más kérdés, hogy ebben az országban hogyan létezhet, hogy a szélsőjobboldali erők tematizálják a közéletet? Miképpen fordulhat elő, ha valaki ír valami ocsmányságot az internetre, akkor az egész képviselő-testület vigyázzba áll, és valaki felveti, hogy lista készüljön a nemkívánatos személyekről? Ennyi évvel 1944 után - ez az, ami igazán rémisztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!