Kultúra

2012.03.26. 16:08

Aranypáva Nagydíjat kaptak a népdalkörök

Két zalai, illetve egy muravidéki népdalkör is elnyerte a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, azaz a KÓTA legmagasabb rangú elismerését, az Aranypáva Nagydíjat. Az országos népzenei kaposvári gálára csak azon együttesek kapnak meghívást, amelyek Aranypáva-díjjal rendelkeznek.

Kerkai Attila


A somogyi megyeszékhelyen megtartott országos népzenei gálán a szakmai zsűri  amelynek elnöke dr. Olsvai Imre népzenekutató, a KÓTA tiszteletbeli elnöke, egyben a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt  15 együttest hallgatott meg. Ebből Zalát hat, a Muravidéket pedig egy kórus képviselte.
 
- A KÓTA országos minősítőjén azok a népzenei együttesek, pávakörök, népdalkörök, népzenei hangszeres együttesek és szólisták indulhatnak az Aranypáva Nagydíjért, amelyek már rendelkeznek Aranypáva-díjjal  mondta Molnár Ferencné, a csesztregi pávakör szakmai vezetője.  - Nekünk a legmagasabb fokozatot 2004-ben sikerült először megszereznünk, ezt 2009-ben erősítettük meg, s most harmadszor is lehetőséget kaptunk a megmérettetésre.

 Molnár Ferencné hozzátette: szakmai körökben elvárás, hogy az Aranypáva Nagydíjat ciklusokként megerősítsék azok, akik egy alkalommal már elnyerték, hiszen ezzel támasztják alá a magas szintű művészeti tevékenységüket. A csesztregiek az idei országos gálán Bárdos Lajos gyűjtötte népdalokkal, illetve Horváth Károly zalai katonadalaival vettek részt.

 Ugyancsak harmadik alkalommal érdemelte ki az Aranypáva Nagydíjat az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör, mely 2004 óta vesz részt minősítéseken. A Füle Jánosné és Tányéros Józsefné által vezetett együttes a kaposvári versenyen somogyi bordalokat és moldvai népdalcsokrot mutatott be.

 - Az Aranypáva Nagydíj elnyerése nemcsak szakmai kihívás, de nagyon komoly műhelymunkát is feltételez  - mondta el Füle Jánosné.  - Jórészt olyan népdalokkal szerepelnek az országos gálán a résztvevők, amelyek nem túl közismertek, ezek felkutatásához gyakran mi magunk is adatközlőket  hallgatunk  meg. A 2001-ben alapított, s tavaly átalakult Muravidéki Nótázók második alkalommal részesült a KÓTA legmagasabb szintű elismerésében. A Cseke József karnagy által vezetett együttes ennek okán új programmal rukkolt elő, amiben katonadalokat és borívó köszöntőket mutattak be.
 
- Továbbra is a Muravidék kulturális követeinek tekintjük magunkat, ezt a mostani elismerésünk is alátámasztja  - szögezte le a karnagy. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!