Kultúra

2011.11.30. 13:34

Takáts Eszter: Gyakran ábrándoztam arról, hogy én is énekes leszek

Gyógymuzsika. Így jellemezte önnön dalait a két esztendeje már Budapesten élő Takáts Eszter. Az énekesnő a Gumizsuzsi együttessel való szakítását követően visszakanyarodott eredeti, akusztikus hangzásvilágához.

Gyuricza Ferenc

Takáts Eszter negyedik albuma, a Karcos üdvözlet alig néhány napja jelent meg, a budapesti lemezbemutató napján. Az énekesnő elmondása szerint a címválasztás kettős tartalmat hordoz, utal arra, hogy a Gumizsuzsi korszak elektronikus-populáris világából kilépve visszakanyarodott a karrierje kezdeti időszakát meghatározó akusztikus szerzeményekhez, amelyekben karcos orgánuma sokkal jobban érvényesül, de értelmezhető oly’ módon is, hogy küzdelmes, zökkenőkkel teli időszak áll mögötte. Az ötlet Müller Péter Sziámitól származik, aki mentorként segíti Takáts Eszter zenei pályafutását.


- Én máig abba a zenébe vagyok szerelmes, amivel indultam - mondja az új album kapcsán az énekesnő. - Lementem az utcára, kezembe vettem a gitárt, és elkezdtem énekelni. A Gumizsuzsi-korszak azonban másról szólt. Ott idomulnom kellett egy populáris világhoz, aminek nyilván megvolt a maga eredménye, mert bár nehezen indult, de aztán mégis nagyobb sikerű produkció lett belőle, köszönhetően annak is, hogy a rádiók elkezdték játszani a dalokat. Egy éve azonban nincs Gumizsuzsi, így újra a saját elképzeléseim szerint zenélhetek. A Gumizsuzsi-korszakom tehát lezárult. Lehet, hogy életben valamikor még felelevenítjük, hiszen záró koncert nem volt, de egyelőre nem érzek rá késztetést. Hagyni kell egy kis időt arra, hogy mindenkiben megérjenek az ezzel kapcsolatos érzések, később azonban biztosan bepótoljuk majd azt is.

A Karcos üdvözlet szerzeményei jórészt 2010-ben születettek, a ma már a Punnany Massiff együttesben zenélő volt társakkal való szakítás után, de két egészen korai, még a 2000-es évek elejéről származó dal is felkerült a lemezre. Szinte az összes zeneszerző-szövegírója maga az énekesnő, az egyedüli kivételt a Másik hajó jelenti, amely Halmai Tamás megzenésített verse.


- Sokan óvtak attól, hogy visszatérjek az akusztikus dalokhoz, hiszen a bulik nyolcvan-kilencven százalékában hangos zene megy, s oda az én szerzeményeim nem illenek - folytatta Takáts Eszter. - Jómagam viszont úgy látom, ezzel a zenével is meg tudom találni a magam közönségét, hiszen kávéházakba, fesztiválokra el lehet vinni ezeket a dalokat. Ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy átalakulóban van a közönségem, egyre inkább a középkorúak felé tendál. Sok visszajelzést kapok, egy lány például azzal keresett meg, hogy dalaimmal én húztam ki őt egy szakítás utáni depresszióból. Jómagam is úgy látom, hogy az én zeném gyógymuzsika, ami az útkeresők, az érzelmileg instabilak számára nyújt támaszt.




A Karcos üdvözlet című album olyan zenésztársak közreműködésével készült, akiket jórészt még a Veszprémi Utcazene Fesztiválról ismer az énekesnő. Nagybőgőn Szalay Tamás, hegedűn Bakai Márton, tangóharmonikán Darvas Kristóf, ütőhangszereken Restás Gergő játszik, illetve a felvételek idején még zenekari társ volt a basszusgitáros Miklós Milán is. A lemezen két vendégénekes hallható még, a Turbo zenekar frontembere, Tanka Balázs, illetve Müller Péter Sziámi is, akivel azóta is tart a közös munka. A tervek szerint készül olyan dal, amelynek Müller Péter Sziámi jegyzi a szövegét, de oly’ módon is kooperálnak, hogy a hazai alternatív zenei színtér legendás alakja a refrént írja Takáts Eszter egyik szövegéhez.

- Kisgyermekként Koncz Zsuzsát hallgatva gyakran ábrándoztam arról, hogy egyszer majd én is zenész leszek, s ma sincsenek egyéb nagyszabású terveim - folytatta az énekesnő. - Jól érzem magam, sokkal nyugodtabb az életem, ami talán a korral is együtt jár, hiszen ma már egészen másképp gondolkodom az életről. A koncertek előtt azonban a mai napig izgulok, úgy vélem, jó dolog, hogy ez nem veszett ki belőlem, s nem rutinból lépek fel a színpadra. Persze az életemben vannak célok, most éppen nyelvvizsga előtt állok, illetve autót tanulok vezetni.





Zeneoldal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!