Kultúra

2011.10.10. 13:56

Kaszás Géza: filmgyártással foglalkozom, abból élek

Az utóbbi időben leginkább filmgyártással foglalkozik, de nagy szerelme, a lovaglás is helyet kap az életében: idén is nyeregbe szállt, megmérettette magát a Nemzeti Vágtán. Kaszás Géza a minap a zalai megyeszékhelyen járt.

Péter Gyöngyi

Évekkel ezelőtt többször láthattuk a teátrum színpadán, sok más mellett Liliom és Cyrano szerepében is találkozhatott a színművésszel a Hevesi Sándor Színház közönsége, múlt pénteken azonban a nézőtéren foglalt helyet: a Ruszt József emlékét idéző kiállításra érkezett és a Shakespeare-komédia, a Vízkereszt, vagy bánom is című előadás premierjét nézte meg. A bemutató után váltottunk szót Kaszás Gézával. Néhány gondolat erejéig szóba került a nyár végi verseny is:

- A vágtát még nem hevertem ki, méltatlan rajt volt, pozícióban sem voltam, amikor elindították a mezőnyt. Ilyen pályán pedig nehéz behozni a rossz rajtot... - említette a nemzeti vágta kapcsán.


Noha színészmesterségét ritkábban gyakorolja, nem szakadt el a pályától.

- Miskolcon, az előző évadban játszottam utoljára, egy szerb rendező, Radoslav Milenkovics állította színpadra a Képzelt beteg című Moliere-darabot. Alapvetően filmgyártással foglalkozom, abból élek. Hat film van már mögöttem, így például az S.O.S. szerelem!, a 9 és fél randi, a Puskás Hungary vagy legutóbb az Igazából apa című. Ha úgy adódott, játszottam is ezekben. Ebben a szezonban szerintem a színházak nincsenek olyan helyzetben, hogy vendéget hívjanak, így aztán nem hiszem, hogy színpadra lépek, de ez majd kiderül. Kicsi az esélye, hogy bármelyik teátrum kockáztatna egy vendégművésszel, hiszen minden fillért meg kell fogniuk, társulatokat kell alapvetően életben tartaniuk, működtetniük.

A színművész két kisgyermek boldog édesapja, a nagyobbik csemete, Nimród hároméves múlt, a kisebbik, Lilla pedig másfél éves, mint mondta, mellettük igazán nincs idő unatkozni. Zalaegerszegre feleségével, Zsuzsával érkezett, aki a filmes munkából is kiveszi a részét.


- Az a jó a filmgyártásban, hogy bár ott is szűkítik a költségeket, de gyakorlatilag egy telefonnal és egy laptoppal levezényelhet az ember egy filmet, főként, ha olyan bizalmasa van, mint a felesége. Ő biztosítja a hátteret - árulta el Kaszás Géza. - Én kötöm a szerződéseket, de a számivitellel, számlázással, bizonylatokkal kapcsolatos rendre ő ügyel. Ezt szigorúan betartjuk, ezért van az, hogy a filmjeinkben mindenki időben megkapja a pénzét... Van olyan ugyanis, hogy leszerződnénk egy tévétársasággal, ha tudnánk, már legyártjuk a műsort is, de a megállapodás még sehol sincs. Amúgy furcsa módon gondolkodnak emberek a szerződéses fegyelemről, de azt gondolom, ez nem mehet így sokáig. Úgy vélem, ha valaki nem korrekten, szeretettel éli az életét, az előbb-utóbb visszaüt. "Aki kardot fog, kard által vész el."


Öt évadon át
Kaszás Géza - miután befejezte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán - a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját 1979-ben. Zalagerszegen az 1996-97-es évadtól öt szezonon át láthatták a nézők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!