Kultúra

2011.10.17. 06:19

Deák minden címet, kitüntetést, rangot elutasított

Kettőszáznyolc esztendővel ezelőtt ezen a napon született Söjtörön Deák Ferenc, a reformkor és a kiegyezés emblematikus alakja. Az évforduló kapcsán Molnár Andrással, a Zala Megyei Levéltár igazgatójával, a deáki életmű hű kutatójával a haza bölcse életének eddig még fel nem tárt fejezetébe tekintettünk bele.

Arany Horváth Zsuzsa


Persze a felajánlás még csak felajánlás. Ezen a ponton állapítjuk meg: nincs új a nap alatt.

- Az alapítvány kezelője, Koppány Ferenc főadószedő évente jelzi a beszámolóiban, bizony a befizetések nem történtek meg maradéktalanul - mondta Molnár András. - A lelkesültség, a hevület ugyanis hamar alábbhagyott, de nem csak ez volt a baj, két és fél év alatt csak a fele jött össze a tőkének.

A megyében jótékony célra összegyűlt pénzt bankok híján általában a Festeticsekhez helyezték ki, mivel jól fizettek. Most azonban onnan a felajánlók mindjárt ki is kölcsönözték hitelként, mondván, majd ők fizetik a kamatokat. Sajnos, ez aztán nem valósult meg.

- Mivel a korban még nem létezett e területet szabályozó törvény, a nyilvános dorgáláson túl nincs más eszköze Koppány Ferencnek. Ennek ellenére sok évig biztosítja az ösztöndíjat az alapítvány, valahogy kiszorítják - dicsérte az adószedőt a kései kutató, akitől azt is megtudhattuk, a kamat a XIX. században évtizedekig mozdulatlanul 6 százalékon állt.

A Deák Ferenc Nevelési Alapítvány alapítói közt volt 50 forinttal Forintos György, aki később dicstelen korteshadjáratot folytatott Deák ellen, aki aztán emiatt nem lehetett 1843-ban országgyűlési követ. Forintost az alapítvány többi tagja meg is fosztotta az alapítói címtől, s mint arra érdemtelent, méltatlant, törölte soraiból, s visszafizették a pénzét.

Az alapítvány egyébként 1841-1914 közt végig fennállt, s két-két diák ösztöndíját biztosította. Közülük számos, később megyei jogi feladatokat ellátó ismert férfiú került ki. Köztük volt például Szigethy Antal, dr. Szigethy István ügyvéd ükapja.

A hétvégén Deák volt a középpontban a geocaching versenyen

Ismerje meg az Ezer éves Zalát - klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!