Kultúra

2011.09.26. 14:57

Legyetek jók, ha tudtok: római mese a Griffben

Közel 3 évtizede született meg a Néri Szent Fülöp életéről szóló olasz film, a Legyetek jók, ha tudtok. Hatása máig tart, most éppen a zalaegerszegi Griff társulata viszi színre, bábos eszközökkel.

Magyar Hajnalka

A bábos verzió és a rendezés egyaránt Pénzes Csaba munkája, akire nagy hatással volt Néri Szent Fülöp élete.

- Úgy tudott bánni az emberekkel, s különösen a gyerekekkel, mint kevesen - avat be. - Egész életében ki sem tette a lábát Rómából, mégis fejedelmek járultak a színe elé útmutatásért. A többször is felkínált bíborosi rangot soha nem fogadta el, olajbogyón, kenyéren és vizen élt, s egész életét a gyengék gyámolításának szentelte.


A 1500-as években játszódó történet keretében bepillantunk Fülöp életébe, aki egy romos templomban próbál gondoskodni az árvaházból vagy az utcáról mellé szegődött gyerekekről. A sajátos nevelési igényű gyerekanyag érdekes módon az ő keze között formálhatóvá válik. A titka az agresszió teljes elutasítása, a szeretet és a humor. Utóbbi duplán. A történet során kiviláglik, hogy a jókedv nagyon is összefér  az erkölcsi szilárdsággal, s sajnos az is, hogy a Sátán a legjobbakat szemeli ki prédául.

A darabot, amiben fellép az egész társulat, október 2-án, vasárnap 17 órakor láthatja a publikum.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!