Kultúra

2011.09.30. 10:16

Gasztro-ízutazás a pálinkafesztiválon: finom ételek és kaviár sok vodkával

Hagyományos, népi orosz ételekkel, valamint a nemzeti itallal, a vodkával is várják az október 6-9. között zajló Budavári pálinka- és kolbászfesztivál résztvevőit, ugyanis idén Oroszország lesz a rendezvény vendége.

Matolcsi Renáta

Bár a fesztivál a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés fontosságára helyezi a hangsúly, külföldi vendégeket is hívnak minden évben. Idén megismerhetjük az igazi orosz vodka készítésének titkát, valamint megkóstolhatunk számos tradicionális, nemzeti ételt.

- Olyan hagyományos, népi ételekkel készülünk, melyeket a mindennapokban ma is készítenek az ottaniak – mondja Nyíri Sándor, az Arany Kaviár séfje. A Szása becenévre hallgató szakember édesanyja orosz származású, sőt, konyhafőnökként éveket töltött Moszkvában, így nagyon jól ismeri az orosz, valamint az egykori szovjet tagköztársaságok ételeit.


 – Több, mint húsz éve volt a rendszerváltás, azóta egy kicsit eltávolodtunk a tőlünk keletre eső világtól, és inkább a nyugat felé orientálódtunk. Mi, az ételeinkkel szeretnénk ízelítőt adni Oroszország, Ukrajna és néhány volt tagköztársaság gasztronómiájából, pici szeletét hangulatában visszahozni ennek a térségnek. Készítünk pirogot, mely egy hússal töltött molnárka, illetve pelmenyit, mely a tortellinihez hasonlít. Ezen kívül megkóstolható a Magyaroszágon nevelt tokhalból készített kaviárunk, hiszen a kaviár az orosz gasztronómia szerves része – teszi hozzá Nyíri Sándor, akitől nem állnak távol a cári világból átmentett, francia séfek által megalkotott, népi ízekkel lefinomított ételek sem, ezeket is naponta készíti Michelin-csillag várományos éttermében.

Az orosz standokról természetesen nem hiányozhatnak a legkiválóbb vodkák sem. A szakembertől megtudtuk, az orosz nemzeti italt hidegen, jól behűtve kell inni, hogy minél lágyabb, selymesebb legyen az ízhatás.

Bálizs Anett sorozatszínész édesanyja révén - aki orosz származású - gyerekkora óta szereti a hamisítatlan orosz ízeket. - Kiskoromban imádtam anyukám borscs levesét és a többi „otthonról” hozott ételét. Viszont már olyan régen ettem ilyen finomságokat, így biztos, hogy végigkóstolom az összes ilyen ételt. A vodka helyett viszont azt hiszem, inkább pálinkát iszom, a barack és a szilva nagy kedvencem – mondta Anett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!