Kultúra

2011.08.25. 15:02

Szavak nélkül is szól: Carmina Burana Keszthelyen

Szeptemberben újra a táncé lesz a főszerep a Balaton fővárosában. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház közös rendezésében immár 9. alkalommal kerül sor a programra.

Horányi Árpád

A budai várnegyedben működő Nemzeti Táncszínház idén az alapításának 10 éves jubileuma jegyében vendégeskedik Keszthelyen. A teátrum a műfaj széles skálájából ad ízelítőt partnereivel, hiszen kötöttségek nélkül biztosít fellépési lehetőséget a magyar táncművészet hivatásos képviselőinek. Ebben a repertoárban a folklórtól, a klasszikus baletten és a kortárs táncszínházon át, a tangóig nagy a változatosság. Mindebből hoznak ízelítőt szeptember 15-től a vendég együttesek, három nap alatt négy előadást tartva.

Olyan repertoárral érkeznek a szereplők, melyek a Nemzeti Táncszínházban minden alkalommal nagy sikert aratnak. A rendezvénysorozattal a balatoni régióban élők, pihenők tekinthetnek be helyben a magyar táncművészet sokszínűségébe.


Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója így kommentálta a turnéra való készülődést:
- Számunkra nagyon fontos, hogy megmutassuk: a tánc mindenkihez szól, nemtől, kortól és anyanyelvtől függetlenül. A tánc közös nyelv, hiszen egy-egy darab szavak nélkül szól hozzánk. A programot úgy állítottuk össze, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki találjon benne a szívéhez közel álló előadást.

A műsorban gyermekelőadás, balett és néptánc is szerepel. A fesztivál nyitónap délutánján a Honvéd Táncszínház Csipkerózsika című gyerekelőadásával indul. A közismert klasszikus mesedarab ezúttal a tradicionális magyar folklór elemeivel kel életre a színpadon. Az együttes az esti előadásban már a felnőtt közönséget várja, a Ballada - A halálba táncoltatott leány című darabbal. A produkció Hules Endre filmrendező  hasonló című alkotásának színpadi adaptációja. A film koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt, aki a táncelőadás rendezője is. Hules alkotása egyébként az augusztus 18-a óta zajló Montreali Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel.

Budai László és vendégei a Tangó Pillanatok című koncert és show produkcióval várják a közönséget. A tangó, mint örök szerelem suhan a színpadon, mesél érzékiségről, szenvedélyről, vágyról, boldogságról, bánatról. Az előadás az emberi kapcsolatok rejtelmeit fedi fel a táncon keresztül.



Carmina Burana
A sorozatot a Szegedi Kortárs Balett fellépése zárja, Carl Orff híres műve, a Carmina Burana bemutatójával. Juronics Tamás koreográfiája a civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő közösség rituálékkal teli életét mutatja be.



Minden, ami Balaton


Nyár 2011


További zalai programok itt!


Fesztivál 2011


Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!