Kultúra

2011.08.10. 13:50

Suliváró: mennyibe kerül az írószer?

Ilyenkor, augusztus közepén már egyre sürgetőbb az írószerek, füzetek és egyéb taneszközök beszerzése azokban a családokban, ahol iskolába megy a gyerek szeptemberben.

zaol.hu

Ami az anyagiakat illeti, érdemes alaposan körülnézni az üzletekben, mert rengeteg a vásárolnivaló, így a sok kicsi árkülönbség is nagy megtakarítást, vagy éppen többletkiadást eredményezhet. Már 10 ezer forintból meg lehet oldani az iskolaszer-vásárlást (természetesen a tankönyvek, táskák, tornaruhák, stb. nélkül), aki viszont a márkákhoz ragaszkodik, ennek többszörösét is fizetheti.

Utánanéztünk, mi mindenre kell félretenni a családi költségvetésben.

– Második osztályba megy a kislány, most elsősorban ecsetért, kartonpapírért, rajzlapokért jöttünk. Nem egyszerre veszünk meg mindent, folyamatosan intézzük a vásárlást – válaszolt kérdésünkre Takács Éva, akivel az egyik egerszegi írószerben találkoztunk. Hozzátette: tízezer forint feletti kiadással számol.

– Az iskolák jelzik a szülőknek, mit kell beszerezniük. Ezek a listák intézményenként eltérhetnek ugyan, de az alap ugyanaz – mondta Soós Péter, a Pátria írószer boltvezető- helyettese. Egy leendő elsősnek vonalas füzetre mindenképpen szüksége lesz; darabja 50 forinttól indul, a meseborítós ára viszont ennek háromszorosa. Ha a gyereken múlik, nyilván a látványosabbat kéri, s az igényt a tanszergyártók ki is elégítik (amellett persze, hogy megteremtik): bármerre nézünk, Disney-hercegnők, Bakugan-harcosok vagy Hello Kitty-figurák mosolyognak a vásárlóra.


A vonalas mellett kell még négyzetrácsos, üres és hangjegyfüzet, írólap, papírkészlet. Az elsősök használnak számolókorongot, számolópálcát, órát, hőmérőt, betűtartót, dobókockát is. Radírt már 50 forintért lehet kapni, de itt is a mesefigurás a sláger, amiért mélyebben nyúlhatunk a pénztárcánkba.

Ez az árkülönbség az „alapverzió” és a „trendi” között egyébként minden tanszerre érvényes, a kérdés tehát az, a szülő akar-e és tud-e pluszpénzt áldozni a márkás, illetve vonzóbb termékre. Merthogy vízfestékből, ecsetből, ceruzahegyezőből, ragasztóból, zsírkrétából, gyurmából és tolltartóból is van különböző kategóriájú eszköz; ez utóbbi például töltötten 2000 forintba, de akár 5000-be is kerülhet. Még egy példa: vonalzót 25 forintért találtunk, ám aki törhetetlent szeretne (erre akár hurkot köthet a gyerek, akkor is egyben marad), annak tizenhatszor ennyit kell fizetnie.

A következő nagy csoport az író- és rajzeszközöké. Elsőben általában HB-s vagy F-es keménységű grafitceruzát használnak a gyerekek, de itt is döntéshelyzetbe kerül a szülő: például a háromszög alakú jobb fogást kínál a hengeresnél, és van olyan ceruza is, amin kis korongok biztosítják a tapadást. A hagyományos piros-kék színesek szintén kellenek első osztályban, és ezeknek is van speciális változatuk: az egyiket nem lehet túlhegyezni, azaz „kitörésbiztos”, a másikon nincs külső színezék, így ha netalántán elrágcsálja a gyerek, nem kell egészségügyi kockázatoktól tartani. És a ceruzák között is van hajlítható, szinte törhetetlen verzió.


Filcből érdemes az egyszerűbbek közül választani, mert ha nem ügyel a kupakra a csemete, így is, úgy is kiszárad a rajzeszköz, s ilyenkor nem ússzuk meg az újabb vásárlást. Azon pedig már meg sem lepődünk, hogy füzetborítóból és órarendből is kérhetünk olyat, amit mondjuk Selena Gomez amerikai tinisztár fényképe dob fel.

Ugorjunk néhány évet: a középiskolák első osztályában természetesen nincs szükség ilyen sok írószerre, eszközre. Tollat már 50 forint alatt kapunk (persze a márka itt is megdobja az árat), az A4- es spirálfüzet pedig 200 forinttól indul. Ennél jóval nagyobb kiadást igényel a matematikaórán használandó tudományos számológép. Összességében a középiskolások szüleinek sem kerül kevesebbe az iskolakezdés: az ő terheiket már a márkás ruhák, divatos cipők, kiegészítők vásárlása növeli...

Nem csak a szakkereskedések, de a szupermarketek is készülnek az iskolakezdésre, ez utóbbiak akciós ajánlataival mindenki találkozik ilyentájt, a szülők dolga tehát, hogy kisakkozzák, mit hol érdemes beszerezniük. A multik mellett szólhat a leértékelt termékek alacsony ára, ám a szakkereskedések képviselői szerint ez nem jelenti azt, hogy ott a teljes tanszerkínálat olcsóbb. Előfordulhat tehát, hogy amit egy füzettel megtakarítunk, azt a tollakkal elbukjuk. A taneszközpiacon egyébként nem jellemző a drágulás, árat emelni ilyen gazdasági helyzetben nem lehet, ezért a kiadások nagyjából azonosak az évekkel ezelőttivel. 


Részletekben szerzik be 
– A vásárlók többsége részletekben szerzi be a tanszereket, de vannak, akik az iskolától kapott lista alapján egyszerre megvesznek minden kelléket. Első osztályban nagyjából 10 ezer forintból már meg lehet oldani a bevásárlást – mondta Soós Péter boltvezető-helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!