Kultúra

2011.08.09. 05:19

Pletykafészek

Miután" felmegy a függöny", zűrzavaros történések tapasztják színpadra a közönség figyelmét. A néző feszülten koncentrál az eseményekre, hogy kiderítse: vajon mitől ideges mindenki?

Horányi Árpád

Ez a Keszthelyi Nyári Játékok kastélyparki színpadán történik. A város kulturális életéhez 12. esztendeje hozzá tartozó programban idén Neil Simon, Pletykafészek című darabja van műsoron a budapesti Centrál Színház előadásában.

A sztori szerint a vezető politikus otthonába sorra érkeznek a sznob vendégek, Charlieék 10. házassági évfordulójára, ám hiányoznak a házigazdák. A meghívottak azután csöppennek szépen sorban a baleset színhelyére, amikor az már megtörtént, így senki nem tudja, hogy mi lehet az igazság. Véletlen lövés vagy öngyilkossági kísérlet? Innen veszi fel a cselekmény szálát a néző, s együtt él azokkal a találgatásokkal, amik felmerülnek a vendégségbe érkezőkben. A váratlan helyzetektől mind jobban kétségbeesve egyre inkább abszurdan viselkednek, a közönség dől a nevetéstől.

Az amerikai szerző szatirikus társadalomkritikát is közvetítő vígjátéka egy igazi sziporka, ami kellemes nyáresti szórakozást nyújt, betölti a kikapcsolódási igényt. A mese nem hosszabb, mint maga az előadás: egyetlen este alig két órájában ugyanannyi időt élünk át, mint a darab hősei. A cselekményt valójában fordulatos jellemrajz gördíti tovább, s azon keresztül ér célba a mondanivaló.

A darabban váratlan helyzetekbe került kétségbeesett emberek találgatnak. De valahol mindig akad egy baki , ami fellebbenti a leplet. Bár Charlienak a hírek szerint csak a fülcimpáját lyukasztotta ki a pisztolygolyó, a helyzet mégis immár katasztrofális, mert odakint pletykálni kezdhetnek az emberek. Ilyen körülmények közt hogyan ne adna okot a pánikra éppen a rendőrség megjelenése. Ám amikor kiderül, hogy csak egy koccanásos autóbalesetről való érdeklődés miatt toppantak be a hatósági emberek, akkor meg a megkönnyebbüléstől szólja el magát valaki, s még kuszább helyzet áll elő.

A keszthelyi színházi élmény azzal válik igazivá, ahogyan a házaspárokat megformálja Simon Kornél és Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Liptai Claudia, Schmied Zoltán és Bertalan Ági, valamint Magyar Attila és Básti Juli.

Rudolf Péter estéről estére nyíltszíni tapsot érdemel ki nagymonológjával. A sebesült házigazdának kiadva magát, jelenik meg a házban nyomozó Cserna Antal által alakított őrmester előtt. Csak úgy folyik belőle a magyarázat , ami mindenkit levesz a lábáról. A rendőrt is, aki ugyan egy szót nem hisz el, de bevallja, hogy a történet tetszik neki.

Kiderül, nemcsak halálfélelem létezik, hanem életfélelem is. Tulajdonképpen ezt ábrázolja rendkívül szórakoztató módon az amerikai szerző, s teszi a keszthelyi színpadra egy igazi rohangálós, őrültek házát megjelenítő burleszkként a rendező, Puskás Tamás.

Kiderül, nemcsak halálfélelem létezik, hanem életfélelem is. Tulajdonképpen ezt ábrázolja rendkívül szórakoztató módon az amerikai szerző, s teszi a keszthelyi színpadra egy igazi rohangálós, őrültek házát megjelenítő burleszkként a rendező, Puskás Tamás.

Idén újra, ugyanitt – „hazajáró” szerző
Neil Simon immár „háziszerzőnek” számít a Centrál Színházban, ahol az általa fémjelzett Legénylakás, a Furcsa pár és A 88. utcai foglyai is színre kerültek már. Utóbbit tavaly láthatta a Helikon Kastélymúzeum parkjának színpadán a Keszthelyi Nyári Játékok közönsége. Ezúttal az amerikai szerzô Pletykafészek címû vígjátékának bemutatói nyomán ismétlôődik a kellemes élmény. A darabot a héten szerdától vasárnapig tekinthetik meg az érdeklődők, az elődadás 20.30-kor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!