Kultúra

2011.08.29. 14:11

Díjakat érlelt a nyár Budaházi Tibornak

Mozgalmas nyár áll Budaházi Tibor festőművész mögött, a sok új munka mellett két elismerés is gazdagítja a friss élmények sorát.

Magyar Hajnalka

A csácsbozsoki műteremben a szokásosnál is több új festmény támasztja a falat. Régi szokása ugyanis, hogy jó ideig szem előtt tartja őket, hátha még megakad vizslató tekintete valami kis módosítani valón... Az asztalon katalógusok, meghívók és díjak sorakoznak, büszkén rakja őket elénk. Amúgy a művész feltűnően kisimult.

- Persze, hiszen egész nyáron dolgoztam... - utal nevetve a festés által nyújtott lelki felfrissülésre, feltöltődésre.


De lássuk, mit is érleltek számára a napfényes hónapok?

- Júniusban Mosonmagyaróvárra kaptam meghívást, a 13. Art Flexum nemzetközi művésztelepre, ahol elnyertem a művésztelep díját. Első alkalommal jártam ott, a honiakon túl szlovákiai és ausztriai művészekkel dolgozhattam együtt. Az Art Flexum díjra azért vagyok különösen büszke, mert a résztvevők szavazatai alapján dőlt el a díjazott személye, egymás munkáját értékeltük.

A július is tartogatott számára egy tábort és egy díjat. A 48. hajdúsági nemzetközi művésztelep résztvevőinek sorát  gyarapította, társai hazánk mellett  India, Erdély, Románia, Horvátország, Ukrajna és Görögország színeit képviselték. A Hajdúböszörményben otthonra lelt nagy multú tábor 48 éve működik megszakítás nélkül, kiérdemelve evvel a legrégebbi magyarországi művésztelep címet. Innen a Káplár Miklós-díjjal térhetett haza, a névadó művész a Hortobágy jeles festője volt  (1886-1935), különösen a pásztorélet és az alföldi fények megragadásában jeleskedett.

- Szívesen megyek művésztelepre, mert ott aztán töményen, csak a szakmával foglalkozik az ember, s a nemzetközi kitekintés, kapcsolatépítés is hasznos. Kaptam is egy meghívást Indiába, nagyon csábít a lehetőség, de hát oda el is kellene jutni valahogy, ami nem egyszerű... - lamentál az alkotó.


Budaházi Tibor mindemellett műveivel szerepelt a 21. Országos Nyári Tárlaton Debrecenben. A nagyszabású bemutatón  a zsűri válogatását követően 193 művész 246 alkotása került a publikum elé. Az egerszegi művész kedvelt motívumaival, a szatmárcsekei csónakos fejfákból kialakított ritmusos kompozícióival szerzett jogot a kiállításon való szereplésre.

Mustráljuk az új műveket, s újfent megállapíthatjuk, szinte életre szóló kötelék fűzi egy-egy kitüntetett motívumhoz. A háromszög, a kereszt, a kézírás kezdetektől hű társa, az utóbbi időkben pedig a szatmárcsekei csónakos fejfák, valamint a  szinte jellé egyszerűsített apostol figurák ismétlődnek munkáin.

- Pár éve bejártam Csaroda és Tákos Árpád-kori templomait, temetőit, ottani freskó-élményemnek köszönhetem az apostol figurát. Ezt az egyszerű kis motívumot változó háttérrel, más színben, a felület struktúrájának finom változtatásaival sokféle módon képpé érleltem már. Csak egy kis jel, bennem mégis a festészeti lehetőségek áradatát indítja el - avat be a művészi inspiráció rejtelmeibe Budaházi Tibor.


A kézírás jel és üzenet egyben
A kézírást  motívumként, felületként alkalmazza. Akad műve, amelyen pusztán a kalligrafikus vonalak játéka jut szerephez, másutt azonban a leírt szavak jelentése is gazdagítja a tartalmat.
A Szentháromság című munka hátterében az atya, fiú, szentlélek szöveg ismétlődik, a  négy alapelem előtt tisztelgő festményen pedig a tűz, víz, föld, levegő szavak adják a kép alapszövetét. A táblaképek mellett művészkönyvekkel is foglalkozik, több elkezdett darab is befejezésre vár.



Kultúra rovat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!