Kultúra

2011.07.27. 15:30

Malek, folkra hajló vénával

Malek Andrea kellemes hangú, impulzív színésznő, aki bármit énekel, jól áll neki. Szeret a műfajok közt kalandozni, most épp egy népzenei albumon dolgozik. Immár 13 éve él Bécsben, s jól érzi magát mint mondja, az ottani környezet inspirálja.

Horváth-Balogh Attila

A művésznővel a 16. Cserfő-Jazzland Fesztiválon, fellépése előtt beszélgettünk. A vendégházban éppen készülő honlapján dolgozgatott, mikor bekopogtunk hozzá, mégis azonnal félretette vázlatait, és készségesen beszédbe elegyedett velünk. Türelmes és toleráns - pont olyan, amilyennek annak idején megismertük a Szomszédok című teleregényben.


- Melyik műfaj az igazán Önnek való terep? A teleregény, a jazz vagy a musical? Meglehetősen szerteágazó a repertoárja - vetjük fel.

- Őszintén? Nem tudom - érkezik a válasz. -  Nagyon szeretek tanulni, és inspirálnak a kollégák, akik különböző műfajokban dolgoznak, ezért aztán nekem veszélyes más koncertjére menni, mert utána rögtön kitalálok valamit, hogy én ezt vagy azt megtanulom. Családom miatt az egész életem szilárd zenei alapra épült és mára megszokottá vált számomra, hogy vándorlok a műfajok közt. Az önálló estemen kuplék, sanzonok is megszólalnak, szívesen éneklek latin zenét, mert imádom, de mindennek tulajdonképpen egy az alapja, amit otthonról hoztam: a jó pop-, jazz-zene és a funky. A szerepeimet is így építem fel, szerintem akkor szól jól a musical, ha van benne egy kis jazz. Enélkül az egész olyan instant, mint a forró vízben oldódó kávé. Megvan annak is a helye, de ha valaki a jó kávét szereti, nem ilyet iszik, mert a főzött az egészen más. Kedvenceim a Kander-Ebb szerzőpáros művei, például a Cabaret, a Chicago.



- Mivel foglalkozik manapság? Készül-e újabb albummal, bár az utolsó, I Love a Piano címmel csak nemrégiben, tavaly jelent meg.

- A lemezkészítés nagyon bejött, hála Istennek, sokat koncertezem, egyre több ember kíváncsi arra, amit csinálok. Jártamban-keltemben sok ismeretséget kötök, ily módon találkoztam Lakatos Róbert és Korpás Éva népzenészekkel is, akikkel a közeljövőben közös CD-t jelentetünk meg. Ez természetesen világzene lesz, megzenésített versek tizenéveseknek. El kell, hogy mondjam, a Malek családban én vagyok az egyedüli, akinek van egy kis népzenei vénája is. Ezt az oldalamat eddig nem volt lehetőségem megmutatni, de majd most, aminek nagyon örülök...



- A hölgyeknek általában gondot szokott okozni a család, az anyaság és a karrier összeegyeztetése. Ön azon ritka kivételek közé tartozik, akinek sikerül - tavaly november végén megszületett harmadik gyermeke, egy csodaszép kislány, Léna Sophie.

- A titok az, hogy nincs titok - neveti el magát. - Mindennap fontossági sorrend alapján kell válogatni az események közt, tudni kell dönteni, aztán meg nem rágódni a választáson. Persze, ehhez az is elengedhetetlen, hogy a körülöttem élő emberek olyan toleránsak legyenek velem, mint amilyenek egyébként is, és megértsék: van, amikor nemet kell mondanom dolgokra. Persze, igyekszem nem játszani ezzel, de a legfontosabbak számomra mégis csak a gyermekeim, a családom.



- Tizenhárom éve él Bécs közelében. Azon túl, hogy oda köti az élete, a családja, valamelyest inspirálja is az osztrák főváros?

- Hogyne, a kétnyelvűség nagyon inspiráló tud lenni, főleg számomra, mert ahogy már mondtam, szeretek tanulni, nem ijedek meg az újtól. A kulturális sokszínűség sokféle gondolatot, érzelmet ébreszt nap mint nap. Bécs kiváló táptalaj, jó utazni is ide, aztán innen Budapestre  azt gondolom, ebben az állandó változásban elfogadást és türelmet tanulok magam és mások iránt.



Malek Andrea
- Színésznő, énekes 1968-ban született Budapesten.
- Szülei Malek Miklós zeneszerző és Toldy Mária táncdalénekes, énektanár; öccse ifjabb Malek Miklós zeneszerző, ő évek óta az Amerikai Egyesült Államokban keresi boldogulását.
- Az egész ország számára a Szomszédok című teleregény mentőorvos-gyakornokaként vált ismertté.
- Hét évig volt Princz Gábor felesége, majd 2009-ben házasságot kötött Walter Lochmann osztrák karmester-zeneszerzővel.
- Három gyermek édesanyja, jelenleg Bécs mellett él. Többszörös Artisjus- és EMeRTon-díjas. Tizenkét lemeze jelent meg.



Malek Andrea a ZH online felületén: 

Malek Andrea tette fel a pontot az i-re (képgalériával frissítve)

Világhíres musicalek főszerepei után csendesebb vizekre evezett Malek Andrea 

Malek Andrea Zalaegerszegen: Testvérmúzsák egy kanapén 

Malek Andrea és Nógrádi Gergely az Egerszeg Fesztiválon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!