Kultúra

2011.06.08. 16:09

Privát labirintus: autista és kortárs alkotók együtt

Fischer Judit zalaegerszegi születésű festőművész is szerepel a „Privát labirintusok” című tárlaton, ami autisták és kortárs képzőművészek közös bemutatkozásához kínál keretet.

Magyar Hajnalka

Magyarországon első alkalommal látható országos szintű válogatás többségében autizmussal élő alkotók műveiből. A kiállítás pár napja nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában. Mint Fischer Judit elmondta, a szervezők célzottan válogatták össze és kérték fel a kortárs művészeket, olyanokat kerestek, akiknek stílusa valamiképpen hasonlít, összecseng az autisták ábrázolásmódjával. A Budapesten élő zalai festőművész, akinek szülei – Németh Klára festőművész és Fischer György szobrászművész – ma is megyénkben alkotnak, mintegy tíz akvarellel szerepel a tárlaton. A kilenc kortárs és 17 autista alkotó közös szereplésében a hangsúly a művek közötti párbeszéd megteremtésén van, ami hozzájárulhat a kortárs képzőművészet árnyaltabb megítéléséhez, valamint az autizmusról keringő sztereotípiák elvetéséhez.


Az autizmussal élők esetében az esztétikai minőséget is hordozó – bár erre nem törekvő –, érzelmeket ugyancsak mozgósító – bár azokat felkelteni nem kívánó – rajzok célja nem az önkifejezés. Sokkal inkább a következetes szabálykeresés dokumentumainak tekinthetők.

A kiállítás szeptember 18-ig tart nyitva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!