Kultúra

2011.05.31. 06:27

Tóth Lászlót telt ház ünnepelte a zsiniben a diplomakoncertjén

A zalaegerszegi Városi Hangversenyterem közönsége a koncert végén állva ünnepelte Tóth László friss diplomás zongoraművészt péntek esti diplomahangversenyén.

Sinkovics Eta

Tóth László négy éve végzett zongoratanárként, azóta a zeneiskolában tanít. Két éve felvételizett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara zongoraművész szakára, s az egyetemi kiegészítőt idén májusban fejezte be. Szerette volna vizsgakoncertjét Zalaegerszegen tartani, ám a zsűrit nehéz lett volna ide toborozni. Így valójában már az egy hete megszerzett kiváló minősítésű diploma birtokában játszotta el egerszegi koncertjén is a vizsgadarabokat.

- Ugyanúgy folytatom az életem, mint eddig - válaszolta a változást firtató kérdésre. - Mindig hajtott a tanulási vágy, ezért végeztem el a művészképzőt. Jó érzés, ha valaki segít értelmezni a darabokat, s más útra tud terelni. Ez jelentett számomra izgalmat, s ebben kaptam óriási segítséget tanáromtól, Bánky József zongoraművésztől.


Ugyanakkor mérföldkőnek is tartotta az estet, amit baráti segítséggel és anyagi támogatókkal sikerült megvalósítani. - A zsúfolásig telt terem megerősített abban, van értelme és mindenképpen folytatni szeretném a koncertezést. Elárulhatom, itt jobban izgultam mint a pécsi vizsgán, hiszen jóval nehezebb feladatot jelentett háromszáz ember elé kilépni.

Kedvenc szerzői közül Schubert- és Beethoven-darabokat is játszott, előbbit Pánczél Kristóf énekművész közreműködésével, s aztán Ravel és Mozart után a városi szimfonikus zenekarral közösen előadott Liszt Esz-dúr zongoraversenye zárta a diplomakoncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!