Kultúra

2011.04.13. 17:03

Saját magával szembesült a filmvásznon az író

A múlt hét végén filmősbemutatón vehettünk részt az észak-zalai kis település, Szentpéterúr művelődési házában. A pacsai születésű Kiss Dénes Kányadombi indiánok című önéletrajzi regényéből forgatott filmet eredeti helyszíneken Moharos Attila.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiss Dénest (75), a babérkoszorús költőt, írót, nyelvészt nagy taps köszöntötte, amikor a Kányadombi indiánok vetítése előtt helyet foglalt a zsúfolt nézőtéren. A Moharos Attila rendezte 55 perces televíziós ifjúsági film a környékre vezeti vissza a nézőt, időben pedig Kiss Dénes pacsai gyerekkora idéződik fel. A regény 1970-ben jelent meg. A szerző 1956-os verse miatt hátrányt szenvedett a rendszerváltás előtt, ma többek közt a Lyukasóra folyóirat munkatársa, számos nyelvészeti tanulmány szerzője.


– Hogyan értesült a filmes tervekről? – kérdeztük a bemutató után.

– Az alkotók csináltak rólam ´56-os tárgyú filmet, azután elvitték a regényt, tetszett nekik, s ahogy manapság szokás, pályáztak, nyertek.

– Segített a forgatókönyvben?

– Nem, az a filmesek dolga. Attila írta. Most az imént is mondta, annyira izgult, hogy mi lesz a véleményem. Nekem tetszett.


– Más, mint a regény?

 – Talán a lényege nem változott semmit. Számomra kerek, nincs túljátszva, szolid.

– Gyerekszereplők hasonlítanak a 65 évvel ezelőtti Kiss Dénesre és barátaira?

– Aranyosak, ügyesek. Nyáron is láttam őket, itt voltam az első forgatási napon.

– Ilyen volt a gyerekkora?

– Ilyen is. Sok más is megesett persze. Sokat írtam közvetve erről az időszakról is, hisz a 60. könyvem jelenik meg az idei könyvhétre.


Kiss Dénes már csak nyaranta jár haza Zalába. Most új folyóirat, a Falárma címet viselő életre segítésén dolgozik.

– A költészet szépség, gondolat és eszme. Az a nép, melynek van napja a költészetre, még reménykedhet, bár mára kicsit lelapult a költészet. Mert nem vették figyelembe, hogy a költészethez nagy műveltség kell – mondta, miután a versekről faggattuk.– Olvasom a fiatalokat, keresnek is, küldenek kéziratot, ezért nincs is internetem, mert nem győzném. De elkezdtem újraolvasni a régi magyar irodalmat is. Bél Mátyást, Bethlen Gábort, Tömörkény Istvánt. Ajánlom mindenkinek.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:


2011. április 10.
Kányadombi indiánok: bemutató Szentpéterúron


2010. szeptember 2.
Film készül a zalai faluban játszódó ifjúsági regényből


2007. február 3.
Értékelt igyekezet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!