Kultúra

2011.03.28. 08:42

Latin ritmusok: szombaton Zala Open Formációs Táncfesztivál

Díszbe öltözik ismét a zalaegerszegi Városi Sportcsarnok, vérpezsdítő ritmusokból, látványos produkciókból, formás idomokból nem lesz hiány: szombaton tartják a IV. Zala Open Formációs Táncfesztivált.

Péter Gyöngyi

A Gála Társastáncklub Egyesület naptára zsúfolásig telt, az előttünk álló hetekben egymást érik a versenyek. A felkészülés folyamatos, de a táncosok nemrégiben ismét fogadhatták Roberto Albanesét is. A latin-amerikai táncok formációs kategóriájában a világ legjobbjának számító szaktekintély először egyébként augusztusban járt náluk.

- A meglévő koreográfiáink csiszolgatásához, finomításához adott segítséget, itt-ott belenyúlt, javaslatokat tett, új trendekről beszélt, melyeket igyekszünk követni a felkészülés során - összegzett a Gála szakmai munkáját irányító Kuzma Péter. - A hét végén rendezzük a negyedik Zala Open Formációs Táncfesztivált, melyre húsz produkciót neveztek: a résztvevők száma tehát az előző alkalmakhoz képest nem csökkent. A magyarok mellett osztrák és lengyel táncosok érkeznek, erős lesz a mezőny. Latin-mix A-ligában ugyan csak négy koreográfia lesz, ám három, a világ legjobbjai között számon tartott társasággal versenyezhet a Gála. Tizenhat formációt láthat a zsűri és a közönség a B-ligában, ahol idén először a juniorokés a felnőttek külön versenyeznek, nyolc-nyolc koreográ-fia indul mindkét csoportban.


A Gála összesen hat produkcióval lép az ítészek elé: a Love című szám indul az A-ligában, míg a Gettómillimos, a Travel és a Latin Fiesta című koreográfia a B-liga junior kategóriájában, az Army és a One című pedig a felnőttek között lesz látható. A táncosok tudását heten bírálják majd, a zsűriben cseh, szlovén, német és négy magyar szakember foglal helyet.

Az elődöntők 13 órakor kezdődnek, a legjobbnak ítélt csoportok pedig a 20 órakor kezdődő finisben küzdhetnek az elsőségért.

Mivel a Gála a házigazda, az utánpótlás csoportok, előképzősök is parkettre lépnek, valamennyi zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi táncos ízelítőt ad tudásából.

- Fellép a Városi Vegyeskar, a Városi Fúvószenekar is, és Szegedről érkezik Pálinkó Lujza senior standard formációs csoportja - folytatta Kuzma Péter. Hozzátette, az eseményeket kamerák is rögzítik, a felvételek a közeljövőben a DUNA TV műsorában lesznek majd láthatóak.

Nem csak a Zala Open jelent persze kihívást a gálásoknak. A múlt hét végén két versenyben voltak érintettek, az egyik a Modern Táncsportok Magyarországi Szövetségének rendezvénye, a másik a Magyar Látványtánc Sportszövetség megmérettetése. Az egerszegi fesztivál után két héttel Debrecenben adnak számot tudásukról, négy csapatuk vesz részt a Formációs Magyar Bajnokságon, a Főnix Csarnokban. Húsvét után egy héttel Angliába utaznak az Armyt táncolók, akik a blackpooli fesztivál junior versenyzői közé kaptak meghívást. Természetesen idén sem marad el a táncvilágnapi műsor, ezt május 8-án rendezi meg a Gála a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!