Kultúra

2011.02.10. 11:15

Médiatörvény - Határidő kijelölésére sürgetik az EP szocialistái az EU-bizottságot

Arra sürgeti az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportja az Európai Bizottságot, hogy szabjon határidőt Magyarország számára a médiatörvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatainak elfogadására, és amennyiben a magyar fél ezt nem teljesíti, indítson szabálysértési eljárást.

MTI

Ezt az EP-frakció tekintélyes tagjai, Maria Badia y Cuthchet és Hannes Swoboda mondták el újságíróknak csütörtökön Brüsszelben. Megerősítették, hogy az uniós parlamenten belül jelenleg folyik az egyeztetés, szülessék-e határozat a médiatörvényről a jövő heti plenáris ülésen folytatandó vita nyomán vagy később. Hangoztatták, hogy a frakció olyan határozatban érdekelt, amelynek elegendő támogatottsága van ahhoz, hogy meg tudja szerezni a szükséges többséget.
   
Swoboda már előző nap nyilatkozott arról, hogy a határozat ügyében a döntést annak fényében kell meghozni, megfelelő lesz-e az Európai Bizottság kifogásaira készülő új magyar válasz. A válasz megfogalmazására a bizottság korábbi közlése szerint csütörtök a határidő.
A képviselők most jelezték, hogy a szocialista frakciónak változatlanul fenntartásai vannak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az alapvető emberi jogok szempontjából is. Elsősorban nem is politikai ügyként kezelik a témát - tették hozzá.
   
Előző nap az EP zöld frakciója bejelentette: olyan határozattervezetet készített, amelyben a médiatörvény alkalmazásának felfüggesztését követeli. EP-források szerint azonban egy ilyen tartalmú szöveg aligha kaphat elegendő támogatottságot az uniós parlamentben, ahol a legnagyobb képviselőcsoport a magyar kormányerőket is tagjai közt tudó néppárti pártcsaládé.
   
Swobodáék most azt is jelezték, hogy szeretnék elérni az Európai Bizottságnál egy, a médiapluralizmusról szóló előterjesztés elkészítését. Erről a témáról a frakció néhány héten belül konferenciát szervez - tették hozzá.



A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!