Kultúra

2011.01.20. 18:41

Újabb aggódó információkérő levél

Azokat az aggodalmakat ismerteti a médiatörvénnyel kapcsolatban a magyar hatóságoknak küldendő újabb európai bizottsági levél, amelyeket Neelie Kroes, a digitális kérdések és a média ügyeiben illetékes biztos hétfő este Strasbourgban, az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának rendkívüli ülésén fogalmazott meg - tudta meg az MTI csütörtökön a holland biztos szóvivőjétől Brüsszelben.

MTI

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke az EP plenáris ülésén jelentette be, hogy még ezen a héten levelet küldenek a magyar kormánynak, és abban újra kifejtik a médiatörvénnyel kapcsolatos ellenvetéseiket. Barroso - mint kedden Strasbourgban elmondta - "tisztázó választ vár" a magyar kormánytól a törvénnyel kapcsolatos uniós aggodalmakra.
   
Kroes szóvivője jelezte, hogy a levél - amelyet szerinte legkésőbb hétfőn elküldenek - alapvetően azokat az aggályokat ismerteti majd, amelyeket a médiaügyi biztos a rendkívüli EP-bizottsági ülésen fejtett ki.
   
A bizottsági illetékes akkor arról beszélt, hogy a médiatörvény "a jelek szerint problémát okoz" az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel összevetve, ugyanis "úgy tűnik, hogy (a törvény) vonatkozik a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra is". Az is aggasztja Kroest, hogy a magyar törvény a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a műsorszórás területéről kiterjeszti a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra is. Úgy vélte a biztos, hogy fennáll az eshetősége a médiaregisztrációs szabályok "túlterjeszkedő alkalmazásának" is. Azt is jelezte Kroes hétfőn, hogy továbbra is vizsgálják "a médiahatóság függetlenségére vonatkozó kritérium nehéz kérdését".

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!