Kultúra

2011.01.12. 17:42

Nyílt nap várta a diákokat

Szerdán két megyeszékhelyi felsőoktatási intézmény is várta a továbbtanuló fiatalokat. Nyílt napot tartottak az egészségügyi-, illetve a pénzügyi- és számviteli főiskolán.

Sinkovics Eta

A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetében 11 órakor kezdődött a program. Az érdeklődő diákok folyamatosan érkeztek csoportokban vagy éppen szülői kísérettel. Utóbbiakhoz tartozott a Németh család is, akik pályaválasztó fiukkal, Norberttel Győrből utaztak a megyeszékhelyre.

- Fontosnak tartottam, hogy eljöjjek a nyílt napra, személyesen kell látni, milyen az iskola, mik a lehetőségek - mondta a fiatalember. Bízik benne, pénzügyi, számviteli képzettséggel könnyebben el tud majd helyezkedni. Egyébként családi indíttatás is szerepet játszik az iskolaválasztásában, hiszen mint kiderült, könyvelőként dolgozó édesanyja is az egerszegi számvitelin végzett.

- Szép emlékeket őrzök a főiskoláról, s a fiamnak is ezt az intézményt javasoltam - mondta az anyuka. - Természetesen kíváncsi vagyok a mostani képzési helyre, hiszen én még a Zárda utcai épületbe jártam. Mondtam is a családomnak, a nyílt nap után azt is szeretném megnézni...

 

A banki szakügyintéző felsőfokú szakképzésről kívánt tájékozódni az egerszegi ganzos Horváth Nikolett, ezért élt az alkalommal.

- Nagy dilemmát jelent a mostani időszak, de döntéskor a legfontosabb szempontnak azt tartom, hogy olyan képzést válasszak, ami érdekel. Persze számít, hogy a végzettséggel milyenek az elhelyezkedési esélyek. Nem sok ismerősöm jár a számvitelire, azért is jöttem, hogy megismerjem a lehetőségeket. Hogy helyben van a főiskola, számomra plusz előnyt jelent - emelte ki Nikolett.

Az ugyancsak megyeszékhelyi Báthory-szakközépiskolából érkezett vidám fiúcsapat egyik tagját, Szabó Benjamint a rendészet éppúgy érdekli mint a pénzügy, de a testnevelői pálya is az elképzelései között szerepel.

- Minden alkalmat megragadok, hogy minél többet megtudjak az iskolákról. Várom, mit hallok majd az itteni alapszakokról - mondta Benjamin.

A képzésekről dr. Solt Katalin intézményigazgató adott tájékoztatást, külön is kiemelve az újonnan induló gazdaságinformatikus BSc szakot. Horváth László tanulmányi osztályvezető pedig a pontszámításokról, jelentkezési tudnivalókról szólt.

A szakok képzési felelőseivel konzultációs lehetőségre nyílt alkalom, illetve a jelenlegi hallgatók körbevitték a diákokat az épületeken, megtekintették a kollégiumot, valamint az Infocentrumot.

Az intézményben legközelebb február 2-án rendeznek nyílt napot, s a tavalyi kezdeményezés folytatásaként idén is szülői értekezletre invitálják a végzős középiskolások szüleit.

 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában tíz órára várták a középiskolásokat, akik meg is töltötték a nagyelőadót.

Zsigmond Edit, a képzési központ vezetője a szép számú érdeklődői létszámot annak tudta be, hogy az intézmény hallgatói önkormányzatának képviselői már hónapok óta járták a megye középiskoláit és népszerűsítették a képzéseket.

A résztvevők a felvételi eljárásról a kar tanulmányi osztályvezetőjétől, Basler Judittól hallhattak tájékoztatót, Zsigmond Edit pedig az induló alapszakokat, szakirányokat mutatta be. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki nem jutna be az államilag finanszírozott helyekre - gyógytornász szakirányra például 65 főt vesznek fel -, annak félév után lehetősége lesz az ősztől egyébként csökkentebb összegű költségtérítéses képzésről átkerülni a támogatott formára. 

A döntéssel ráérnek február közepéig Ezek a hetek meglehetősen gondterheltek a végzős középiskolások számára, hiszen február 15- ig el kell dönteniük, melyik egyetemen, főiskolán szeretnék a tanulmányaikat folytatni. A boríték postázásával kezdődik majd igazán a „történet”, minthogy a biztos bejutáshoz eleget kell tenniük a felvételi követelményeknek, melyet egészen konkrétan pontszámokban mérnek... A mostani időszak arra jó, hogy a felsőoktatási tájékoztató „betűi” mellett személyes élményeket gyűjtsenek.   

 

Felvételi 2011 rovatunk itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!