Kultúra

2011.01.06. 15:23

A MÚOSZ a médiatörvények felfüggesztését kéri az uniós vizsgálat lezárásáig (firssítve)

Elkerülhetetlennek tartja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), hogy az Európai Unió vizsgálatának lezárultáig függesszék fel a médiatörvényeket - írják a szervezet elnökségének az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

MTI

Ebben úgy fogalmaznak, hogy a MÚOSZ messzemenő helyesléssel nyugtázza Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát, hogy "amennyiben az Európai Unió szükségesnek tartja", megtörténik a "széles körben éles kritikával, elutasítással" fogadott médiatörvények felülvizsgálata.
   
Az írásban annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy az uniós észrevételek alapján - amennyiben az érdemi változások a szakmai egyeztetéseket és a társadalmi párbeszédet követően történnek - Magyarországon is érvényesülhetnek a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság európai normái, az európai "játékszabályok".
   
Mindezek alapján a MÚOSZ - mint fogalmaznak - magától értetődőnek, egyben az Európai Unió vizsgálatának lezárulásáig elkerülhetetlennek tartja "a nyilvánosság és a média szabadságát korlátozó, egymással összefüggő törvények hatályának felfüggesztését".

 

OLDALTÖRÉS: Az Európai Újságíró Szövetség szerint az EU-nak el kell érnie a jogszabály módosítását

 

 

 

 Az Európai Újságíró Szövetség szerint az EU-nak el kell érnie a jogszabály módosítását


 Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) csütörtökön arra kérte José Manuel Durao Barroso európai bizottság elnököt, hogy a vezetése alatt álló testület alaposan elemezze az új magyar médiatörvényt, és érje el annak megváltoztatását.

Barroso budapesti látogatásának előestéjén a bizottsági elnökhöz írt levelében a brüsszeli székhelyű szervezet úgy vélte, "szükséges lesz uniós szabálysértési eljárást indítani Magyarország ellen ..., ha a magyar kormány nem változtat a törvényen".
   
Brüsszeli közleménye szerint az EFJ azt is hozzátette, hogy meglátása szerint a törvényt nem csupán technikai kritériumok alapján, az audiovizuális szolgáltatásokkal foglalkozó uniós irányelv fényében kell megvizsgálni, hanem az alapvető jogok uniós chartájának szempontjából is, mert az utóbbiban foglalt egyes elveket is sért.
   
A közlemény szerint a nemzetközi szervezet úgy véli, ebben az esetben nem csupán az újságírás, mint közjó elve forog kockán, hanem az EU hitelessége is, mint az emberi jogokat védő politikai intézményé.

 

OLDALTÖRÉS: EP-vizsgálatot kezdeményezett a szocialista frakció a médiatörvény miatt

 

 

 

EP-vizsgálatot kezdeményezett a szocialista frakció a médiatörvény miatt

Hivatalosan kezdeményezte csütörtökön az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, Martin Schulz, hogy az EP polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága indítson vizsgálatot a magyar médiatörvény ügyében.
   
Brüsszelben kiadott közleményében Schulz kiemelte, hogy egy ilyen vizsgálat akár szankciókat is eredményezhet, tekintettel az EP szerződéses jogosítványaira.
   
A frakcióvezető azt is jelezte, hogy a hónap közepén, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bemutatja a magyar EU-elnökség prioritásait az EP strasbourgi plenáris ülésén, kérdésekre kell számítania ebben a témában.
   
A német EP-képviselő kérte José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnököt, hogy "legyen határozott az uniós értékek védelmében" a végrehajtó testület és a kormány pénteki budapesti találkozóján.
   
Jelezte, hogy azt szeretné, ha az EP-vizsgálatba az érintett EU-biztosok (Neelie Kroes audiovizuális és Viviane Reding alapjogi biztos) is bekapcsolódnának.
   
"Európa-szerte nagy az aggodalom, hogy az új magyar médiatörvény és a kormány kinevezte médiatanács elfojtja a sajtószabadságot" - fogalmazott közleményében Schulz.

 

OLDALTÖRÉS: Osztrák EP-képviselő azonnali intézkedést javasol Magyarország ellen

 

 

 

Osztrák EP-képviselő azonnali intézkedést javasol Magyarország ellen


Az osztrák szociáldemokrata európai parlamenti képviselők delegációvezetője szerint az Európai Bizottság gyors és félreérthetetlen fellépésére van szükség a médiatörvény miatt Magyarország ellen.
   
Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikusa, Jörg Leichtfried csütörtökön Bécsben kiadott közleményében úgy fogalmazott, a médiatörvény a demokráciát veszélyezteti, ezért "meg kell akadályozni, hogy egy szerződésszegési eljárással elhúzódjon az ügy". Az uniós szerződések megszegéséért indított eljárások akár két és fél évig is eltarthatnak a politikus szerint. Ehelyett úgynevezett "azonnali jogvédelmi intézkedést" javasolt, amit az Európai Bíróságtól kérhet a bizottság.
  
  A politikus kiemelte, hogy volt már példa ilyen intézkedésre, például a 2003-ban, Tirol tartomány által elrendelt szektorális gépjárműforgalmi tilalom ellen.

OLDALTÖRÉS: ESZSZ: a cenzúratörvény méltatlan ahhoz az országhoz, amely épp az EU vezetését veszi át

 

 

 

ESZSZ: a "cenzúratörvény" méltatlan ahhoz az országhoz, amely épp az EU vezetését veszi át


Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) szerint a "cenzúratörvény méltatlan a demokráciához és ahhoz az országhoz, amely jelenleg veszi át az EU politikai vezetését"; a nemzetközi szervezet álláspontját csütörtökön saját honlapján ismertette a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.
   
Az ESZSZ közleménye szerint a szervezet "legmélyebb aggodalmának ad hangot a magyar parlament által elfogadott új törvénnyel kapcsolatban", mert az szorosabbá teszi a kormányzati ellenőrzést a média felett. A szövetség egyúttal "figyelmezteti Magyarországot, hogy megszegi az Alapvető Jogok Kartáját és annak a
médiaszabadsággal és médiapluralizmussal foglalkozó paragrafusát" - írta a nemzetközi szervezet.
   
Emlékeztettek, hogy Magyarország január 1-től átvette az Európai Unió soros elnökségét és ugyanaznap törvénybe iktatta az új médiatörvényt, amely az ESZSZ szerint sérti a szabad véleménynyilvánítást, a szerkesztői függetlenséget és az alapvető jogokat.
   
"Ez az új médiatörvény világosan mutatja, hogy Magyarország ellenőrizni kívánja a véleményeket és meg akarja zabolázni a szabad közbeszédet" - fogalmazott a nemzetközi szövetség.

OLDALTÖRÉS: A sajtótermékekre és a hírportálokra vonatkozó szabályok csak júliustól hatályosak

 

 

 

A sajtótermékekre és a hírportálokra vonatkozó szabályok csak júliustól hatályosak

A médiatörvénynek a sajtótermékekre és internetes lapokra vonatkozó hatósági szabályai csak júliusban lépnek hatályba, így a médiatanácsnak és a szerkesztőségeknek is fél évük van felkészülni a jogszabály alkalmazására - hangsúlyozta Koltay András, a médiatanács tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett beszélgetésen Koltay András elmondta: pozitívumnak tartja, hogy a jogszabály egyes rendelkezései csak fél év elteltével lépnek hatályba. Így fél év van annak a vitának a lefolytatására is, hogy a regisztrációs kötelezettség blogokra is vonatkozzon-e, és ha igen, melyekre - tette hozzá. Érzékeltette: vita tárgya lehet, hogy az üzleti céllal működő blogokról nyilvántartást vezessenek, néhány hirdetés, banner elhelyezése azonban véleménye szerint még nem minősül üzleti célnak.
   
Koltay András kitért arra, a médiatanács bízik benne, hogy minél kevesebb, az írott sajtót érintő ügyben kell majd hatósági döntést hoznia, bírságolnia. Úgy vélte, ez a törvényhozó szándéka is, a médiatörvény ezért rendelkezik a társszabályozásról.
  
 Az MTI felvetésére, amely szerint a médiatörvény bizonytalanságot okoz, mivel csak bírságolási plafont határoz meg, de nem ad iránymutatást arra, hogy egyes jogsértések esetén milyen összegű szankcióra számíthatnak a lapok és internetes újságok, Koltay András azt mondta: a médiatanács a korábbi bírósági gyakorlatra tekintettel jár majd el a jogalkalmazáskor. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a médiatanács határozatait bíróság felülvizsgálhatja.
   
Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint mely európai országokban helyezték hatósági felügyelete alá az írott sajtót, Portugáliát és Csehországot említette.
   
Szólt arról is, hogy az NMHH közigazgatási eljárást indított a Tilos rádió ellen, amiért Ice-T amerikai rapper It's On című dalát délután hat óra előtt pár perccel játszották le még szeptember elején. Azt mondta: az erőszakos, vagy szexuális tartalmú dalszövegek esetében indokolt, hogy azokat csak az esti idősávban sugározhassák a rádiók, az idegen nyelvű dalok esetében azonban megfontolandó, hogy lehetnek-e engedékenyebbek.
   
Hozzátette: az ügy a médiatanács jövő heti ülésén lezárul, összességében pedig azt mutatja, hogy a médiatörvény esetében sokszor nem az igazán fontos kérdésekről esik szó.
   
Arra a kérdésre, igaz-e, hogy részt vett a médiatörvény előkészítésében, Koltay András úgy felelt: a jogszabályt nem a Magyar Közlönyből vagy a parlament honlapjáról ismerte meg, kodifikációs feladatot azonban nem végzett.
   
A médiatanács legitimációját kétségbe vonó állításokra úgy reagált: rombolja a testület megítélését "a fideszes eposzi jelző". Mint mondta: ez ellen csak úgy tudnak tenni, ha munkájukkal bizonyítják, hogy indokolatlan pártpolitikai elfogultsággal vádolni őket. Beszélt arról is, hogy semmilyen formális kapcsolata nincs a nagyobbik kormánypárttal, a médiatanács tagjait pedig az Országgyűlés kétharmados többséggel választotta meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!