Kultúra

2010.12.30. 06:00

Szilveszter szilvesztere

Épp próbáról jön, amikor telefonvégre kapjuk. Székely Szilveszter hangja várakozással, izgalommal teli. Nem csoda, hiszen premierre készül, mégpedig Bozsik Yvette társulatával.

Magyar Hajnalka


A kustánszegi fiatalember még csak 23 éves, de már a színpadi létezés számos formáját kipróbálta. Gyerekként sorra nyerte a szavalóversenyeket, mégis a táncművészet mellett tette le a voksát. Hamarosan diplomát szerez a budapesti táncművészeti főiskolán, már ha a sok fellépés mellett marad erre energiája. Utóbbi kérdés merőben költőinek minősíthető, Szilveszternek ugyanis lételeme a pörgés. E napok is lázas készülődéssel telnek számára a fővárosban, hiszen december 30-án mutatják be a Centrál Színházban (volt Vidám Színpad) a Cabaret című klasszikus musicalt, ami több mint 40 éve hódít világszerte. Az új feldolgozás különlegessége, hogy a kortárs tánc egyik legkarakteresebb egyénisége, Bozsik Yvette rendezi.

 – Bobbyt játszom, Vati Tamással váltva – bocsátja előre Szilveszter. – Az amerikai srác figurája nem csak táncos feladatot jelent, ének és prózai megszólalás is társul hozzá. Igaz, utóbbi nyúlfarknyi, de olyan emberekkel lehetek egy színpadon, mint Marozsán Erika, Csányi Sándor, Básti Juli, Haumann Péter...

 

Marozsán Erika például azt a Sally Bowlest kelti életre, akit a filmvásznon Liza Minelli tett legendássá.

– A premiert követő napon, december 31-én is fellépünk a darabbal, ami igazán kedvemre való névnapi ajándék – mondja, utalva arra, hogy esetében Szilveszter napja többszörös jelentőséggel bír.

– És az óévbúcsúztatás?

– Azért arról sem maradunk le, fellépés után jöhet a buli. Nem megyünk messzire, a Centrál Színházban, együtt köszöntjük az új évet. Októberben a Thália Színházban volt premierjük, ott a Pöttyös Panni az iskolában című gyerekdarabot mutatták be, ugyancsak Bozsik Yvette rendezésében.

 

– Biztos sokat tanul tőle...

– Hú, nagyon megtaláltam magam az általa képviselt totális színházban. Társulata állandó meghívottjaként 6 darabban lépek fel, köztük a Varázsfuvolában és a Traviatában. Sőt, meghívott a következő produkciókba is, februárban mutatjuk be a Tűzmadár és a Menyegző című két egyfelvonásost.

Ugyancsak nagy dolog Szilveszter életében, hogy elnyerte az MFB Habilitas ösztöndíját, amire olyan egyetemisták pályázhattak, akik kiemelkedő tudományos, humán illetve művészeti tevékenységet folytatnak. Négy év alatt összesen 51-en (orvos, biológus, költő, geológus, ornitológus, karmester stb.) részesültek a támogatásban. Legutóbb – táncművészként először – ő is megkapta.

 


● Az elmúlt egy évben rengeteg külföldi vendégszereplésen vett részt, a Pécs, Európa kulturális fővárosa csereprogramok révén. Felléptek Isztambulban, Brüszszelben, Helsinkiben, Kölnben, Stuttgartban, Karlsruhéban, Turkuban, s még sorolhatnánk
 ● A nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Bagó Bertalan által rendezett Hairben szerepelt
● A Fenyő Miklós életéről készült Made in Hungária című musical film rock and roll jeleneteiben ugyancsak láthattuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!