Kultúra

2010.12.06. 19:15

Göcseji balladák: régi tragikus események a szegek vidékén

Már az 1940-es években publikált helyi lapokban, később saját köteteiben, rímekbe szedve mesélt a hagyományos göcseji életformáról, nemrég pedig verses helytörténeti kiadvánnyal jelentkezett Simon Dezső.

Horváth A. Attila

Az idős becsvölgyei szerző (nyugalmazott okleveles könyvvizsgáló) nem csak a térség krónikása, új, Göcseji balladák-emlékezések című könyvében ír 1956-ról és aktuálpolitikáról éppúgy, mint saját életéről.

Verseinek egy része pedig a „szegek” vidékének kriminalisztikájába kínál bepillantást. Felidézi például Tóth György postás 76 évvel ezelőtti erőszakos halálát: a férfit a novai erdőszélen lőtték agyon, a tettes azt hihette, tanítók, jegyzők fizetését viszi Barabásszegre.

Az ügyben - meséli tovább a szerző - nem a fiatal postás halála volt az egyetlen tragédia: a csendőrök valakiből kiverték a beismerést, s az illetőt börtönre ítélték, de vélhetően ártatlanul. Évtizedekkel később ugyanis híre ment, hogy az egyik szomszéd halálos ágyán bevallotta a gyilkosságot.
Egy másik történet 1945 tavaszát idézi fel. Becsvölgyére szovjet katonák érkeztek; előbb étvágyukat akarták csillapítani, majd két asszonyt is kiszemeltek maguknak. Mikor a férjek - Kránicz János és Mátyás Pál - a katonák útját állták, azok a mezőre hurcolták és agyonlőtték a két férfit. Emléküket immár nem csak a szájhagyomány őrzi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!