Kultúra

2010.10.19. 17:05

Őszi érettségi: van, aki javít, s van, aki előbbre hozza a vizsgát

Ezekben a hetekben zajlik az őszi érettségi. Az ismétlő-, a javító- és a rendes vizsgázók mellett szép számmal akadnak, akik egy-egy tárgyból előrehozott érettségit tesznek.

Sinkovics Eta

A megye több középiskolájában is tartanak ilyenkor érettségit, a diákok számos helyről verbuválódnak. Zalaegerszegen, a Báthory-szakközépiskolában összesen 122-en vizsgáznak,hétfőn 42-en írtak magyar írásbeli dolgozatot. Köztük Borsos Máté Márk is.
- Az elmúlt egy hónapban már nagyon izgultam. Úgy érzem, a szövegértés jól ment, de evvel tavasszal sem volt gondom. Most viszont nem az érvelést választottam, hanem a novellaelemzést - mondta, bizakodva  a sikeres vizsgában. 


Tóth Petra azért jött, hogy a  tavaszi  érettségi eredményénél  még jobbat érjen el. 
- Négyes lett az írásbelim, de nem olyan százalékot értem el, ahogy szerettem volna, és ez a felvételi pontok szempontjából nem mindegy. Úgy érzem, a mostani feladatok könnyebbek voltak, és reménykedem, jobban is sikerültek.  Az érvelést választottam, a boldogság forrásai  mellett vagy ellen kellett kifejteni álláspontunkat.
Petra Pécsett jogi asszisztensnek tanul, de igazából jogász szeretne lenni, ezért próbálkozott ismét. 


Kedd délelőtt matematikával, délután földrajzzal folytatódott az írásbeli érettségi.
Szerdán történelemből, csütörtökön angolból mérettetnek meg a diákok, a sor jövő hét keddig folytatódik. A szóbeli vizsgák november 18-án kezdődnek. 
Azokból a tárgyakból, amelyek a középiskolai tanulmányok  során már kifutottak, vagy amelyekből a  diákok letették az osztályozóvizsgát, előrehozott érettségire van lehetőség.

Élve az alkalommal, a  Báthoryban angol nyelvből például tizenegy diák járul a vizsgabizottság elé, németből 7,  történelemből pedig 3 fő vállalta a megmérettetést. S akadnak már érettségizettek, akik  olyan tárgyból vizsgáznak, amit korábban nem választottak, de a felvételinél fontos lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!