Kultúra

2010.09.25. 02:28

Levéltári kutatótábor

Húszéves a szlovén-magyar Nemzetközi Levéltári Kutatótábor, ebből az alkalomból pénteken nemzetközi konferenciát tartottak a levéltárak közös múltjáról és jövőjérő Szentgotthárdon.

Zalai Hírlap

A konferencián elhangzott tizenhárom előadáson beszéltek többek között a magyar- szlovén levéltári kapcsolatok kialakulásáról, a Vas megyei, a Zala megyei és a szlovén levéltárak összefogásáról, közös munkájáról, azok megszervezéséről, a kutatótábor megvalósításáról.

Peter Pavel Klasinc, a maribori levéltár igazgatója szerint a fiatal és lelkes táborozók munkájának köszönhetően hihetetlen mennyiségű és értékes anyaggal bővültek a levéltárak.

 

A kutatótáborokba elsősorban középiskolás és egyetemista diákok jelentkezhetnek, akik valamiféle vonzódást éreznek a levéltári kutatómunka iránt. Az egyhetes tábor alatt a diákok négy napot Magyarországon, három napot pedig Szlovéniában töltenek. A táborozók délelőttjei adatgyűjtéssel telnek, a falvakban élő emberektől szereznek be dokumentumokat. A nap hátralevő részében ezeket lemásolják, digitalizálják, és rendszerezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!