Kultúra

2010.09.02. 16:47

Gazdagítva lelkünket, formálva ízlésünket

A Hevesi Sándor Művelődési Központ Zala Márk termében idén is az augusztus 20-ai ünnepi sorozat keretében nyílt meg az Élő népművészet című kiállítás, szemet és lelket gyönyörködtető alkotásokkal.

Kelemen Valéria


A színvonalas tárlaton a Pulainé Cserti Ilona vezette HSMK Hímző Műhelye, valamint Czibor Imre fazekas népi iparművész és Herman Edit fazekas mutatkozik be legszebb tárgyaival, melyek népművészetünk végtelen gazdagságára, s a hagyományok őrzésére hívják fel figyelmünket.

Miként Papp Ferenc, a HSMK nyugalmazott igazgatója tárlatnyitójában fogalmazott: manapság, az internet és a virtuális kapcsolatok világában égetően szükség van ilyen kiállításokra, melyek valódi értékeket közvetítenek, gazdagítva lelkünket, formálva ízlésünket, szebbé téve környezetünket.

 

 

- Ha az ember hű marad nem csak önmagához, hanem a természethez, s az őt körülölelő világhoz is, akkor soha nem marad egyedül - vélekedett Papp Ferenc. - A természet annyi mindent tud adni nekünk, de csak akkor, ha van szemünk és fülünk ahhoz, hogy valóban meglássuk és meghalljuk, mert a természet nem beszél hangosan, és fényei nem hivalkodnak.

Nos, a HSMK 1978-ban alakult hímző műhelyének tagjai (Csordás Istvánné, Csöndör Albertné, Erdélyi Andrásné, Fartig Károlyné, Holczbauer Margit, Horváth Lászlóné, Jámbor Jenőné, Kalamár Jánosné, Kukor Gézáné, Muik Istvánné, Stiller Gáborné, Varga Árpádné és Pulainé Cserti Ilona) ezt példás módon felismerték és hasznosították, mint a közösség kulturális emlékezetében megőrzött tudást és képességet. Mesterségbeli tudással, türelemmel, szívvel és lélekkel felvértezve.

 

 

- A népművészeti hagyományok gyűjtése, ápolása és továbbadása kutya kötelességünk, mert a miénkhez hasonlóan gazdag népművészet nincs még egy a világban - mondta Pulainé Cserti Ilona, akinek munkásságát tavaly rangos kitüntetéssel jutalmazta szülővárosa. A Nagykanizsa Kultúrájáért cím nem csak a helyi díszítőművészeti hagyományápolásnak szólt, a Szlovéniában végzett nívós munkáját is elismerte. 

A kiállításon elhangzott: egy népnek a hagyományai, a népművészete, a múltja nélkül nem lehet jövője.

A szeptember 8-áig látogatható tárlaton megnyugodhatunk, mert az ott bemutatott alkotások a jelenben élve is a jövő felé mutatnak. 

Fazekasok a hímzések között

Jó ötlet volt, hogy a kiállításra két fazekas alkotót is meghívtak a rendezők, miáltal kicsit több, színesebb és gazdagabb lett a tárlat. A népi iparművész címet 2006-ban elnyert Czibor Imrét, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagját, aki edényeit karcolásos technikával díszíti, s kedveli a betyáros motívumokat, valamint Herman Editet, aki a háztartásokban használatos mázas edényeket készít, s azok díszítéséhez népi és modern mintákat alkalmaz. Mindkét alkotó műfajának kitűnő mestere, munkáikon a minta nem csak díszítés, inkább képi üzenet.

 

Kattintson tovább!

A  hottói közösségi házban jártunk


 Rongyos a zsúptető: siralmas állapotban a tájház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!