Kultúra

2009.09.23. 10:29

Koóstolta már? - Három stílus és három hang a Koós családban

Zalaegerszeg - Ahogy helyet foglalt az előadás után a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem kanapéján, egyből a ZTE-Győr meccs eredményét firtatta Koós János énekes.

Horváth Viktória

Persze nemcsak a foci járt a fejében a péntek esti fellépésen az egyébként lelkes Fradi-drukkernek, hanem a remek zalaegerszegi közönség is, amit nem győzött dicsérni.

- Néma áhítattal figyelték a színpadot, látszott rajtuk, hogy jól érzik magukat, és ennek tapssal hangot is adtak.


Van, amiben mindhárman egyetértenek: a zene csak élőben az igazi és a régi örökzöld slágereket nincs, ami felül tudná múlni
Fotó: Ohr Tibor

A dalesten nemcsak az ismert énekes, de családja - felesége, Dékány Sarolta énekesnő és lánya, a színésznő-énekesnő Koós Réka - is fellépett. A családfő kronologikus sorrendben haladt a jól ismert dalokon, amelyből néhányat élete párjával énekelt. A slágereket megszakította egy-egy kedves történet, jópofa anekdota, amit a közönség hangos kacagással fogadott. Majd mikor elért lánya születésének évéhez, Réka átvette a színpadot musicaldalaival. Később ismét Koós János lépett a publikum elé, a fináléra tartogatta természetesen legnagyobb slágereit, mint például a Kislány a zongoránált is.

- Sajnos ritkán lépünk így fel együtt, mivel nehezen tudjuk összeegyeztetni az időnket: a lányom színházban játszik és sok fellépése, próbája van - árulta el a családfő.

- Szeretünk együtt énekelni - vette át a szót Koós Réka -, mindenkinek más a szerepe, a stílusa és a dalai, így igazán működik a családon belüli munkamegosztás. Mindannyiunknak megvan a saját műsorunk, így amikor együtt lépünk fel, akkor ezeket összeállítjuk egy egésszé. A különböző stílusok viszont nincsenek hátrányára az estnek.

- Változó, hogy kik látogatnak el az előadásainkra, attól függ, hol vagyunk, lehet, hogy egy füstös kiskocsmában több a fiatal, míg egy művelődési házba inkább az idősebbek térnek be - fogalmazott Dékány Sarolta. - De a dalok, amelyeket elhozunk a közönségnek, minden korosztálynak szólnak.

A slágerek mellett az előadásmód is fontos. Koós János nem hisz a playbackben, nála mindig élő a zene és a hang is. Szerinte ezért hangzik jól például az Én, aki nála jártam című sláger is, de persze nemcsak ez a titka.

- Én nagyon sokat beszélek, szeretek sztorizni. A dalokhoz nem lenne szükséges a konferálás, de én mégis szeretem. Általában ugyanazokat mesélem el mindig, de ha eszembe jut valami idevágó, megváltoztathatja az előadásomat. A humort nem kerülöm ki, sőt, mindig keresem azokat a történeteket, amivel megnevettethetem a nézőket.

Réka nemrég egy rockegyüttest alapított, s bár szüleitől messze áll ez a zenei stílus, mégis támogatják a lányukat. Két generáció és két stílus, mégis remekül megértik egymást a zenében és minden másban is, ez látszik azon az egységen és egyetértésen, ami a családot jellemezte az előadás és a beszélgetés alatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!