Kultúra

2009.09.07. 02:29

Ecsettel a nagyvilágban (november 15-ig)

Keszthely (há) - Két újabb időszaki tárlat nyílt szombaton a Helikon Kastélymúzeumban. A kiállításoknak a vadászati, illetve a hintómúzeum épülete ad otthont.

Horányi Árpád

A vadászati múzeumi épületben Prihoda Judit állatfestő képei segítik kibontakozni azt a miliőt, ami a múzeum állandó kiállítási anyagával jelen van. Az egzotikus élőhelyeket megidézőn az alkotó a személyes élményeit vitte vászonra, közelmúltbeli afrikai utazásának tapasztalatait dolgozta fel. A természetismeretével, művészi tehetségével átértékelt valóság üzeneteket hordoz. A vadihletésű képek segítik észrevenni, felfedezni az élővilág elemeinek különlegességeit, szépségeit, azok kapcsolatát. Nem marad ki ebből a hazai táj sem, a honi természet, a magyarországi vadak Gemenc erdejéből tűnnek elő a képeken. A természeti és művészi értékek kapcsolatát hangsúlyozva Cseterki Imre, a magyarországi Safari Club elnöke ajánlotta a látnivalókat az érdeklődők figyelmébe.

A hintómúzeumban szombaton délután nyílt tárlat is két kontinens kapcsolatából született, melyen az érdeklődők Kanadában élő magyar származású kortárs művészek alkotásait tekinthetik meg. A házigazda intézmény a Magyar-kanadai Nagykövetséggel és a Kanadai-magyar Művészek Kollektívájával közösen hozta létre a tárlatot. Dr. Czoma László múzeumigazgató sorsok találkozásaként beszélt az alkotásokról, melyek 30 kiállító műveiben engednek tallózni. A kiállítást Andrea Blanar, a művészkollektíva elnöke mutatta be, az óhazának szóló üzenetek esztétikai elemzésével.

A vadont idéző képek október 11-ig, a kanadaiak munkái november 15-ig tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!